Передплата 2024 «Добра кухня»

ГПУ підозрює екс-главу МВС Захарченка у відмиванні 10 мільярдів через Смартбанк

  • 19.11.2018, 19:26
  • 531

Екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та його найближче оточення підозрюються у відмиванні 10,345 млрд грн через Смартбанк.

Про це йдеться в ухвалі Печерського райсуду Києва від 6 листопада, передає Укрінформ.

В ухвалі суду зазначається, що Управлінням спецрозслідувань Генпрокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами злочинної діяльності екс-міністра внутрішніх справ України та його найближчого оточення за ознаками злочинів, передбачених, ч.5 ст. 27, ч.5 ст. 368, ч.3 ст. 209, ч.1 ст. 205, ч.3 ст. 212 К К України.

«Сторона обвинувачення вказує, що у слідства є достатньо підстав вважати, що ПАТ „Смартбанк“ (попередня назва ПАТ „Банк Ринкові Технології“) було створено для прикриття незаконної діяльності, пов'язаної із забезпеченням та здійсненням фінансових операцій, направлених на надання підприємствам реального сектору економіки незаконних послуг з формування технічного податкового кредиту з податку на додану вартість, тобто ухилення від сплати податків, мінімізації доходів, незаконної конвертації безготівкових грошових коштів у готівку на суму 10 345 553 215 грн (близько 98% усіх операцій банківської установи з видачі готівки), а також для здійснення фінансових операцій, направлених на легалізацію коштів та майна, здобутого… (Захарченком — ред.) та іншими злочинним шляхом», — уточнюється в ухвалі.

Зазначається, що з метою встановлення відомостей про обставини вчиненого кримінального правопорушення, орган досудового розслідування вважає за необхідне встановити обставини створення/державної реєстрації ПАТ «Банк Ринкові Технології» («Смартбанк») його філій і відділень, обставини формування його статутного капіталу та джерел походження відповідних коштів, обставини збільшення його статутного капіталу та джерел походження відповідних коштів, обставини одержання ПАТ «Банк Ринкові Технології» банківських ліцензій та дозволів, обставини здійснення Нацбанком України та його територіальними управліннями банківського нагляду тощо.

Сторона обвинувачення уточнила, що документи щодо створення ПАТ «Банк Ринкові Технології» («Смартбанк») його філій і відділень, формування його статутного капіталу та джерел походження відповідних коштів, збільшення його статутного капіталу та джерел походження відповідних коштів, одержання ПАТ «Банк Ринкові Технології» банківських ліцензій та дозволів, здійснення Нацбанком України та його територіальними управліннями банківського нагляду самостійно і в сукупності з іншими фактичними даними «мають значення для встановлення істини і можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, а відтак наявна необхідність в отриманні тимчасового доступу до вказаних матеріалів».

Суд задовольнив клопотання щодо отримання тимчасового доступу до документів (у тому числі тих, які становлять банківську таємницю) з можливістю їх вилучення у копіях, які знаходиться у володінні Національного банку України, що стосуються «Смартбанку», необхідних для розслідування кримінального провадження.

«Смартбанк» було віднесено до категорії неплатоспроможних 24 травня 2016 року через непрозору структуру власності.

Віталій Захарченко очолював Міністерство внутрішніх справ України з листопада 2011 року

Схожі новини