Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Філарет зробив важливу заяву щодо обрання предстоятеля Української Церкви

  • 19.11.2018, 13:30
  • 1 491

Глава УПЦ КП патріарх Філарет не висуватиме свою кандидатуру для обрання предстоятелем єдиної Української церкви.

Про це йдеться у заяві Філарета, оприлюдненій у Facebook.

«Самовисування кандидатур на Предстоятельство в Церкві не допускається канонами. Раніше повідомлялося, що єпископат УПЦ Київського Патріархату пропонуватиме мою кандидатуру для обрання Предстоятелем», — йдуться у заяві.

Водночас відповісти на пропозицію висунути його кандидатуру на голову УПЦ Філарет відповість вже на Об'єднавчому соборі. Він також подякував єпископату УПЦ КП за довіру та підтримку.

«Якою буде моя відповідь на згадану вище пропозицію про обрання, якщо вона буде оголошена офіційно на Соборі — я також офіційно повідомлю Собору, обґрунтувавши перед ним своє бачення і рішення та очікуючи від нього підтримки моєї позиції», — зазначив голова УПЦ КП.

Він додав, що підставою для відповіді буде «розуміння блага Церкви і відповідальність перед Господом».

«Маючи відповідальність як патріарх Київський і всієї Руси-України, я робив і робитиму все необхідне для того, щоби об’єднавчий процес був успішно довершений, щоби єдина помісна УПЦ була утверджена, а потім визнана іншими помісними церквами», — наголосив Філарет.

Філарет наголосив, що недопустимо, щоби привід змін у церкві недоброзичливці використали для підривання її єдності чи перетворення на знаряддя чужих інтересів.

«Таке знаряддя, яким, на жаль, є зараз Митрополія Московського Патріархату в Україні», — додав Філарет.

Раніше Вселенський патріархат повідомив, що Об'єднавчий Собор української православної церкви відбудеться в грудні 2018 року.