Передплата 2024 «Добра кухня»

«Відкушує більше», ніж може проковтнути: героїню «Маша і Ведмідь» порівняли з Путіним

  • 19.11.2018, 10:10
  • 538

У популярному російському мультфільмі «Маша і ведмідь» науковці Британії виявили кремлівську пропаганду.

Вони вважають мотиви мультфільму загрозливими, а поведінку героїв порівнюють із поведінкою російського президента Володимира Путіна, пише Gazeta.ua із посиланням на The Sunday Times.

Професор Букінгемського університету, фахівець із діяльності розвідки Ентоні Гліс вказав на збіги у поведінці Путіна та Маші з мультсеріалу.

«У Маші напористий, навіть неприємний характер, і при цьому вона рішуча. Дівчинка відкушує більше, ніж може проковтнути. Не буде великим перебільшенням порівняти її поведінку з поведінкою Путіна», — вважає він.

Натомість естонські дослідники наголошують, що ведмідь символізує Росію. Головне завдання цього персонажа — навіяти дітям позитивний образ країни.

За словами литовських критиків, є багато елементів, які вказують на оборонні амбіції Росії. Так, кашкет СРСР, в якому Маша проганяє зайця з городу, може демонструвати «захист кордонів РФ».

Таке дослідження викликало шквал критики з боку російський високопосадовців та державних видань. Вони звинуватили західні ЗМІ у «патологічній русофобії».

«Мультсеріал „Маша та Ведмід“ знову викликав істерику у західних критиків», «На Заході заявили, що Маша „поводиться по-путінськи“, а Ведмідь змінює свідомість дітей!», — пишуть проросійські ЗМІ.

На матеріал британського видання відреагувала і представниця МЗС Росії Марія Захарова.

Якщо Маша із мультфільму «Маша та ведмідь» з погляду британських вчених символізує сучасну Росію, то що ж тоді втілює Том із «Том і Джері», — написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Мультсеріал «Маша і Ведмідь» став дуже популярним далеко за межами Росії. В англомовному каналі YouTube у нього понад 4 мільйони передплатників. Загалом у всіх серій — понад 40 мільярдів переглядів.

Схожі новини