Передплата 2024 «Добрий господар»

В УПЦ КП прокоментували рішення Собору єпископів Польської православної церкви щодо України

  • 17.11.2018, 09:58
  • 1 046

Речник Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій Зоря прокоментував рішення Синоду Польської Православної Церкви, не визнавати рішень Константинопольського патріархату щодо України.

Зокрема, Євстратій Зоря назвав «зразком казуїстики» рішення Польської православної церкви про заборону входити в літургійно-молитовні контакти з духовними «так званого Київського патріархату і так званої Автокефальної церкви, які в минулих діях учинили багато зла».

Про це Зоря написав на своїй сторінці у Facebook.

«Пункт про заборону входити в літургійно-молитовні контакти з духовними „так званого Київського Патріархату“ і „так званої Автокефальної Церкви“, „які в минулих діях учинили багато зла“ — це просто зразок казуїстики! Тобто, чи йдеться про всіх кліриків двох Церков, чи лише про тих, які на думку Польської Церкви „вчинили багато зла“? Хто і як встановлює міру вчиненого зла — багато було чи мало? Чи маються на увазі самі Церкви, які „вчинили багато зла“? Але ж відомо, що внаслідок Об"єднавчого Собору, який має відбутися для остаточного формування єдиної Церкви, і яка через Томос стане офіційно визнаною диптихіальною Церквою — вже не буде ані УПЦ КП, ані УАПЦ, а буде єдина Церква. Тож навіть якщо в рішенні маються на увазі обидві Церкви, а не просто конкретні клірики, які на думку єпископів ПАПЦ „вчинили багато зла“, то і таке тлумачення втратить актуальність після Томосу! І польський Собор не може цього не враховувати», — написав Євстратій Зоря.

Також Зоря вказав на те, що єпископи Польської православної церкви формально навіть не згадують про рішення Вселенського патріархату.

«В тексті немає ані слова про рішення Вселенського Патріархату (хоча в першому пункті є сказано про якісь документи „у справах адміністративних“, які „надійшли“ і „були взяті до відома“). Немає ані заперечення щодо права приймати і розглядати апеляцію, ані щодо прийнятого рішення про відновлення канонічного достоїнства всього єпископату і кліру Київського Патріархату та УАПЦ. Немає схвалення рішень від 11 вересня, але немає і їх прямого заперечення!», — також написав у керівник інформаційного відділу УПЦ КП.

Як висновок він повідомив: «По формі польське рішення може бути витлумачене в різний спосіб — і очевидно, що таким був задум його авторів, — але по суті воно не є перешкодою для Вселенського Патріархату надалі реалізовувати вже прийняте ним рішення про автокефалію для України. Також єпископи ПАПЦ формально навіть не згадують про рішення Вселенського Патріархату — не підтримують їх, але і не осуджують. Просто — не згадують. А формула, обрана для „заборони на літургійні контакти з кліриками“ є багатозначною і спеціально виписаною так, щоби в скорому часі вона втратила актуальність».

Схожі новини