Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Проїзд у маршрутках подорожчає до восьми гривень?

Громадські слухання щодо нового тарифу триватимуть до кінця листопада.

Управління транспорту і зв’язку Львівської міської ради підготувало на розгляд виконавчого комітету проект нового тарифу на проїзд у маршрутках — 8 гривень. Перевізники Львова просили на гривню більше. Зараз львів’яни платять 5 гривень, востаннє тариф за проїзд у місті підвищували у грудні 2017 року. До 28 листопада триватимуть громадські слухання щодо нового тарифу.

«Згідно з розрахунковими витратами на прикладі комунального АТП-1, вартість перевезення одного пасажира становить в середньому 8,21 грн. По інших підприємствах розрахунок тарифу коливається так: „Фіакр-Львів“ — 8,51 грн.; „Успіх БМ“ — 8,10 грн.; „Міра і К“ — 8,45 грн.; „Львівське АТП 14 630“ — 8,31 грн. У проекті тарифу застосований рівень прибутку для приватних підприємств 15%», — пояснили в управлінні транспорту Львівської міської ради.

Власники маршрутів вимагають від мерії підвищити вартість проїзду з 1 грудня 2018 року. Підстава — подорожчання бензину й запчастин, необхідність збільшити водіям зарплату. Перевізники також виставили мерії ультиматум: або плата за проїзд буде вищою, або після 1 грудня автобуси будуть їздити лише до 20-ї години. «За останні два місяці вартість дизельного пального виросла на майже 25% і сьогодні становить 32 грн. за літр. Якщо автобус не буде заробляти на дизельне пальне, то він не буде їздити, — сказав голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка. — Треба щось робити, щоб автобуси не стали, бо зараз перевізники на межі виживання. Якщо мерія погодить нам вищий тариф, можна буде говорити про оновлення автопарку».

Коментар для «ВЗ»: Андрій Білий, заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури

Львівської міської ради Міська рада погоджень на підняття тарифу не давала. Сьогодні тариф — 5 гривень. Управління транспорту діяло за протоколом, тому оприлюднило проект рішення для обговорення. Такий протокол написали під тиском приватних перевізників, які погрожують зупинкою всього транспорту. Сьогодні місто купує нові автобуси, збільшуючи долю комунального транспорту.

Схожі новини