Передплата 2024 ВЗ

Науковці назвали найгірший рік в історії людства

  • 16.11.2018, 11:33
  • 552

Британські науковці визначили, що найгірше людям жилося в 536 році від Різдва Христового.

Пов'язано це не з війнами, а з різким похолоданням в усьому світі, пише Science Alert.

Якщо хтось запитав вас, який був найгірший рік в історії людства, що б ви відповіли? 1347 над нашої ери був досить поганим. Цього року епідемія чуми серйозно вразила Європу. Будь-які роки між 1941 і 1945 були жахливими. Або 1918 рік, рік початку пандемії грипу, в результаті якого загинуло до 100 мільйонів людей. Але, як виявилося, найстрашнішим був рік, про який більшість людей, ймовірно, навіть не замислювалися: 536 нашої ери.

«Це був початок одного з найгірших періодів для життя, якщо не найгіршим роком взагалі», — сказав археолог Гарвардського університету і середньовічний історик Майкл Маккормік. Його стаття показує, що економічний спад, який почався в 536 році тривав більше ста років.

536 був десятим роком правління візантійського імператора Юстиніана Великого, і на землі не відбувалося нічого незвичайного. Але ось на небі відбувалося щось дивне: з'явився загадковий запорошений туман, що блокував Сонце, в результаті чого температура знизилася і почалися роки хаосу в усьому світі: посуха, неврожай, сніг в Китаї влітку, голод.

«І ось в цьому році сталося страшне диво: весь рік сонце випускало світло як місяць, без променів, протягом усього року, переставши, як раніше, чисто і яскраво сяяти. З того часу, як це почалося, не припинялися серед людей ні війна, ні моровиця, ні будь-яке інше лихо», — писав візантійський історик Прокопій.

Є дані про те, що катастрофічні виверження вулканів можуть бути винуватцями подібних подій і викликати короткочасне глобальне охолодження і руйнівний голод. Тепер новий, дуже докладний аналіз ядра льодовика Колле Гніфетті на кордоні між Швейцарією та Італією дав нову інформацію про пітьму, в яку тоді поринув світ.

У 536 році вулканічний попіл і уламки були змішані з крижаним шаром, що свідчить про велику вулканічну подію. Гренландські і антарктичні крижані ядра свідчили про друге виверження в 540 році нашої ери, що посилило страждання. Потім в 541 році з'явилася так звана Юстініанська чума і все стало зовсім погано.

Але приблизно в 640 році команда вчених помітила, що в льоду льодовика Колле Гніфетті стали з'являтися сліди свинцю. Таке забруднення означає, що люди знову почали видобуток і виплавку срібла зі свинцевої руди. Іншими словами, економіка відновлювалася і відновилася приблизно за сто років.

Цікаво, що крижане ядро ​​також показує кінець свинцевого забруднення приблизно в 1349—1353 роках. Це точно збігається з хронологією чуми — так званої «Чорної смерті», і дослідники використовували це в якості маркера для визначення того, що вони правильно оцінюють датування інших подій.

Схожі новини