Передплата 2024 «Добра кухня»

Стала відома кількість ієрархів УПЦ МП, які можуть підтримати автокефалію Української Церкви

  • 16.11.2018, 09:58
  • 1 380

Митрополит Вінницький і Барський Симеон, зустрічаючись разом із двома іншими ієрархами УПЦ МП з президентом Петром Порошенком 13 листопада, мав довіреність від близько 15 інших ієрархів Московської церкви.

Про це повідомляє російське видання «Комерсант» з посиланням на співрозмовників у керівництві УПЦ МП, пише Главком.

«На зустріч прибули митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Новокаховський і Генічеський Філарет і митрополит Вінницький і Барський Симеон. У останнього були довіреності на участь у зустрічі з президентом від 15 владик. Тобто фактично зустріч Петра Порошенка з єпископатом УПЦ [МП] відбулася. Вона передувала призначеному на 21 листопада собору Православної помісної церкви України», — йдеться у матеріалі.

У підсумку, на думку співрозмовників серед архієреїв УПЦ МП, Об’єднавчий собор відбудеться".

«За домовленістю з президентом України голосування єпископату буде проходити за дорученнями. Митрополит Симеон прибуде на собор орієнтовно з 15 довіреностями, і це ніхто не зможе опротестувати, тому що це будуть реальні голоси архієреїв. Ми вважаємо, що своїм рішенням Константинополь розпустив всі церковні юрисдикції, які були в Україні. Тепер нову церковну одиницю будуть створювати на [Об'єднавчому] соборі».

«Кожен єпископ вільний голосувати і переходити, куди хоче. Це принцип соборності, який діє з IV століття. І зараз ми будемо діяти відповідно до нього і станемо керуватися ним «, — заявив один зі співрозмовників.

Нагадаємо, на початку цього місяця президент Петро Порошенко запросив єпископів церкви Московського патріархату до Києва. Зустріч мала відбутися 13 листопада. Однак в останній момент зібрання зірвалося нібито через неузгодженість місця його проведення. Московська церква наполягала на Києво-Печерській лаврі, якою вона з дозволу держави користується. А президент хотів бачити усіх в Українському домі.

Не під запис окремі ієрархи УПЦ МП розповідали «Главкому», що насправді церква просто знайшла привід не приставати на пропозицію глави держави: верхівка УПЦ МП боїться демаршу частини єпископів, які можуть публічно заявити про підтримку Помісної церкви. У підсумку Собор ухвалив заяву, яку можна розцінити, як спробу спалити мости. Зокрема, на зібранні було офіційно повідомлено, що церква Московського патріархату не братиме участь в Об’єднавчому соборі.

Попри таку позицію деякі єпископи УПЦ МП вже за кілька годин зустрілися з Петром Порошенком. За інформацією «Главкома», мова про митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра Драбинка, архієпископа Новокаховського і Генічеського Філарета і митрополита Вінницького і Барського Симеона. Саме останнього називають одним із найближчих єпископів УПЦ МП до глави держави. Симеон очолює єпархію, яку також вважають вотчиною і президента, і прем’єр-міністра.

Зазначимо, 15 листопада архієпископ Новокаховський і Генічеський УПЦ М П Філарет заявив, що не має наміру брати участь в Об’єднавчому соборі, за наслідками засідання якого в Україні має бути утворено єдину православну автокефальну церкву і буде залишатися архієреєм Московського патріархату.

Схожі новини