Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Стали відомі українські регіони, де найбільше української мови

Рух «Простір свободи» оприлюднив дані аналітичного огляду «Становище української мови в Україні у 2018 році».

Послуговуючись офіційною статистикою, результатами соцдосліджень та моніторингів, аналітики змалювали мовну ситуацію у різних сферах — від культурної до ресторанної.

Запровадження мовних квот дало очікувані плоди. На радіо суттєво зросла частка не лише українських пісень, а й україномовних програм. На загальнонаціональних каналах передачі державною мовою займають 84% ефіру. На регіональному радіо — 92%.

На телебаченні теж прогрес. За рік частка української у прайм-таймі телеканалів зросла з 39 до 64%. Побільшало й україномовних книг — до 76%.

А ось з Інтернетом справи і досі кепські. Лише кожен десятий зі 100 сайтів, найпопулярніших серед українських користувачів, має україномовну версію.

Можна порадіти і за «солов'їну» у школах. Якщо торік першачків, які навчаються українською, було 91%, то тепер їх — 95%.

У лідерській п’ятірці областей, де у школах зросла кількість перших класів з українською мовою навчання, — Донеччина (зі 76% до 99%), Запоріжжя (з 78% до 88%), Луганщина (зі 74% до 89%), Одещина (з 71% до 87%) та Херсонщина (з 89% до 98%). За часткою першачків, які навчаються українською, Донеччина і Херсонщина навіть Київ (столичний результат — 97,8%) обійшли.

Схожі новини