Передплата 2024 «Добрий господар»

НС у Смілі: Президент наказав відновити постачання газу та тепла

  • 15.11.2018, 18:41
  • 876

Президент України Петро Порошенко сьогодні, 15 листопада, доручив негайно увімкнути постачання газу та тепла в місті Сміла, де вже вкотре зривається опалювальний сезон.

Таку заяву президент зробив під час засідання Оперативного штабу ДСНС щодо ситуації у Смілі, повідомляє «Прямий».

«Якщо хтось в Смілі або навіть в Києві не може прийняти рішення або зірвати пломбу, то я приймаю це рішення. Негайно дайте людям газ і тепло. Під мою відповідальність. Потім протягом доби оформити всі необхідні папери. Не вийде оформити папери, якщо буде перешкоджати цьому міська влада — є Верховна Рада, яка може призначити дострокові вибори міського голови або міської ради і дати можливість громаді за допомогою держави та президента захистити себе», — заявив він.

Петро Порошенко дав міській владі кілька годин по закінченню яких вони повинні прозвітувати президенту про виконання його доручення.

Також Порошенко закликав правоохоронні органи покарати бездіяльність місцевих чиновників, що призвела до зриву опалювального сезону в місті Сміла.

«Моя принципова позиція — опалення в містах — це пряма відповідальність в Україні міських голів. Підготовка до зими — це відповідальність місцевої влади. Я для того ініціював децентралізацію, щоб передати левову частину коштів, уже сьогодні 52% зведеного бюджету йде на місцевий бюджет. Але й левову частину відповідальності перед громадою. Якщо депутат чи міський голова сьогоднішній день не можуть прийняти це рішення. Я хочу наголосити, що крутити вертіль — це не справа президента. Я цим не займався і займатися не буду, але як Глава держави, я ні в якому разі не дам порушувати права громадян. Я маю захистити цих людей від злочинної бездіяльності», — заявив Президент.

Також Порошенко звернувся до прокурора та очільника поліції звернути увагу на халатність місцевих чиновників.

Також президент додав, що якщо хтось не «зможе оформити папери, якщо цьому перешкоджатиме міська влада — є ВР, яка може призначити дострокові вибори міського голови або міської ради і дати можливість громаді за допомогою держави і президента захистити себе».

Нагадаємо, що 5 жовтня в Україні офіційно розпочався опалювальний сезон, проте у місті Сміла Черкаської області люди залишаються без тепла. Місто увійшло в сезон з багатомільйонними боргами.

Через відсутність опалення у міській лікарні Сміли розпочали евакуацію пацієнтів, адже температурах в закладі впала до +3 градусів, що нижче визначеного санітарно-гігієнічними нормами мінімально допустимого рівня.

Схожі новини