Передплата 2024 «Добра кухня»

Заборона на продаж алкоголю у Львові вночі незаконна

Так вважає Антимонопольний комітет. А в мерії кажуть: відколи продаж міцних напоїв після 22-ї години заборонили, у місті суттєво поменшало злочинів.

У міськраді забили на сполох — Антимонопольний комітет Львівської області вимагає скасувати рішення виконкому, яке забороняє продаж алкоголю в нічний час (з 22-ї години до 10-ї ранку). Така заборона у Львові існує з 2010 року.

З того часу у місті Лева, як кажуть у мерії, зменшилась кількість злочинів, пов’язаних зі зловживанням оковитою.

Як зазначила директор департаменту економічного розвитку ЛМР Ірина Кулинич, чиновники міської ради категорично не погоджуються з Антимонопольним комітетом.

«У час, коли Україна посідає шосте місце у світі за рівнем вживання алкоголю, такі заяви Антимонопольного комітету — свідоме нищення нації, — вважає пані Кулинич. — Щороку в Україні через алкоголізм помирає понад 40 тисяч осіб. Позиція міської ради однозначна — заборона повинна діяти не лише у Львові, а й у всіх населених пунктах України. Адже з часу дії заборони продажу алкоголю вночі в чотири рази зменшилась кількість злочинів, скоєних у стані алкогольного сп’яніння, а неповнолітніми — у 13 разів».

Чиновниця каже, попри заборону, за дев’ять місяців цього року зафіксовано 186 фактів продажу алкоголю у нічний час. З липня по вересень на порушників накладено 120 тисяч гривень штрафу.

Заступник начальника другого відділу досліджень і розслідувань АМК Львівської області Оксана Герасимчук пояснила: за станом на 2010 рік виконавчий комітет ЛМР не мав права ухвалювати рішення про заборону реалізації алкоголю в нічний час.

«Рішення виконкому про заборону продажу алкоголю вночі — порушення законодавства, — наголосила Оксана Герасимчук. — Згідно із законодавством, з березня 2018 року було внесено зміни до ЗУ „Про місцеве самоврядування“, відтак право забороняти продаж алкоголю в певний час доби має лише сесія міської ради. Але станом на 2010 рік таких повноважень не мала ні сесія ради, ні виконавчий комітет».

«У березні цього року внесено зміни до законодавства, і місцеві ради мають повноваження приймати рішення щодо заборони продажу алкоголю. Тому треба обстоювати наше рішення виконкому, а всі необхідні процедури винести на сесію», — зауважила під час засідання виконкому директор юридичного департаменту Львівської міської ради Гелена Пайонкевич.

Схожі новини