Передплата 2024 ВЗ

Європарламент оцінив досягнення України за два роки

  • 14.11.2018, 12:31
  • 522

У Європейському парламенті похвалили Україну, яка на тлі російської агресії змогла домогтися значних успіхів у реформуванні низки сфер держави.

Про це йдеться в доповіді депутатів ЄП за підсумками двох років з моменту підписання Угоди про асоціацію з Україною, повідомляє «Сегодня».

Відзначимо, Угода частково вступила в силу з 1 вересня 2014 року, а її торгова частина, глибока і всеосяжна зона вільної торгівлі, тимчасово застосовувалася з 1 січня 2016 року. Але 11 липня 2017 роки ЄС остаточно ратифікував Угоду про асоціацію з Україною.

Євродепутати підкреслюють, що важливі реформи були досягнуті Україною в таких областях, як енергетика, охорона здоров'я, пенсійне забезпечення, освіта, державне управління та децентралізація, а також в сфері банківської та макроекономічної стабілізації.

Також європейські політики високо оцінили співпрацю з Україною в енергетичному секторі і закликають до продовження реформ, особливо на ринку газу і електроенергії.

«Оскільки країна відіграє вирішальну роль в європейській мережі енергопостачання, депутати Європарламенту засуджують будівництво трубопроводу „Північний потік — 2″, оскільки це політичний проект, який представляє загрозу для європейської енергетичної безпеки“. Тому вони вимагають скасування», — йдеться в повідомленні ЄП.

З проблемних питань євродепутати відзначають боротьбу з корупцією і вважають, що це питання має стати першочерговим перед українською владою. У той же час члени Європарламенту висловлюють жаль з приводу того, що існуюча судова система як і раніше залишається неефективною, корумпованою і політично залежною.

«Україна домоглася прогресу на шляху до європейської інтеграції з важливими досягненнями в перший виборчий період після Революції гідності. З моменту підписання Угоди про асоціацію в 2014 році Україна зробила більше проєвропейських реформ, ніж за всі попередні роки незалежності. Широке розчарування викликає погіршення соціальних умов, влада олігархів, яка продовжується, і збереження корупції в державних установах», — заявив доповідач євродепутат Майкл Галер.

Схожі новини