Передплата 2024 «Добра кухня»

Українці розповіли, чого їм найбільше бракує

  • 13.11.2018, 14:12
  • 539

На думку більшості опитаних (64%) мир є тим, чого сьогодні найбільше бракує Україні.

Такі результати опитування «Моніторинг електоральних настроїв українців» озвучив на прес-конференції заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький, повідомляє Укрінформ.

«Більшість респондентів — 64% стверджували, що насамперед Україні бракує миру. Трохи менше говорили що бракує стабільності, порядку, розвитку, достатку, ще менше — єдності і справедливості», — сказав Грушецький.

Зокрема, за його словами, 41% вважають, що державі найбільше не вистачає стабільності, ще 40% - порядку, по 35−36% - достатку та розвитку, по 27% - єдності та справедливості. Питання миру є більш актуальним для Галичини та Донбасу, стабільності — для Півдня, розвитку та достатку — для Сходу, єдності — для Донбасу. Питання порядку та справедливості є однаково актуальними для респондентів практично в усіх макрорегіонах.

Крім цього, за його словами, більшість населення вбачають загрози для України саме у внутрішніх факторах, пов'язаних з соціально-економічною ситуацією.

«59% вважають, що однією з топ загроз для України є економічний занепад. Стільки ж респондентів говорять про масовий виїзд українців за кордон, 51% говорить про зубожіння населення», — повідомив він.

Відповідно до опитування, військовий конфлікт на Сході (66%) та хабарництво і корупція (43%) — дві головні проблеми загальнодержавного рівня.

На особистісному рівні головними проблемами респонденти вважають підвищення тарифів на комунальні послуги (59%), низький рівень зарплат і пенсій (52%) та підвищення цін на основні товари (42%). Війна на Сході, як особиста проблема, хвилює 28% респондентів, хабарництво і корупція, відсутність роботи, неякісна медицина — по 17−19%, недостатній рівень соціального захисту — 11%.

Опитування проводилося експертами Київського міжнародного інституту соціології, Українського центру економічних та політичних досліджень ім. О. Разумкова та Соціологічної групи «Рейтинг» у період з 19 жовтня по 2 листопада 2018 року. Опитано 10 тисяч респондентів в усіх областях України (без врахування населення А Р Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей). Статистична похибка вибірки становить не більше 1,0%.

Вибірка репрезентативна для населення України віком від 18 років за такими показниками як стать, вік, тип поселення та регіон проживання.

Схожі новини