Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Фестиваль імені Соломії Крушельницької відвідає Марина Порошенко

XVII Міжнародний фестиваль оперного мистецтва імені Соломії Крушельницької цього року відбувається у Львові вже втридцяте. Це один із найдавніших оперних фестивалів в Україні. Розпочнеться він у вівторок, 13 листопада, у Львівському національному академічному театрі опери та балету.

Цьогоріч фестиваль буде наймасштабнішим, приїде рекордна кількість учасників — більше шестисот музикантів із усієї Європи та України. Вони презентуватимуть світову та українську оперну класику.

Уперше фестиваль імені С. Крушельницької проходить за грантової підтримки Українського культурного фонду (а також за підтримки Міністерства культури України та Львівської ОДА). Тому на відкриття фесту приїде голова Українського культурного фонду, дружина президента України Марина Порошенко.

До Львова на оперний фест їдуть «цілими театрами». Дає оперу-хедлайнер фестивалю — «Мадам Баттерфляй», головну роль у якій виконає провідна солістка Віденської «Фолькс-опери» Мельба Рамос.

Як розповів «ВЗ» генеральний директор-художній керівник Львівської опери Василь Вовкун, уперше на фестиваль приїдуть не лише поодинокі солісти, композитори та диригенти, а цілі театри: свої вистави презентуватимуть Національний академічний театр опери та балету України імені Тараса Шевченка (Київ), Одеська національна опера та Вроцлавська опера (Польща). З’їдуться учасники із Австрії, Молдови, Польщі, Румунії, прозвучать твори сучасних композиторів із Болгарії та Японії.

У другий день фестивалю, 14 листопада, меломани матимуть змогу послухати оперу «Набукко», яка є спільною продукцією Львівської та Одеської опер. Це перший спільний проект двох українських опер. Більшість декорацій і реквізиту робили у Львові, головний сценограф вистави — головний художник Львівської опери Тадей Риндзак, режисер вистави — директор Львівської опери Василь Вовкун, а диригент і солісти — з Одеського театру.

Свою виставу «Краків'яни і гуралі» на фестиваль привезла Вроцлавська опера (17 листопада). Головний сценограф цієї вистави — Василь Савченко, який також створив і весь стиль фестивалю оперного мистецтва. Національна опера України (Київ) представить «Дона Карлоса» (16 листопада). 18 листопада відбудеться урочисте закриття ХVІІ Міжнародного фестивалю оперного мистецтва імені Соломії Крушельницької та гала-концерт за участі світових та українських зірок оперної сцени.

Фото У Дзеркальному залі Львівської опери відбуваються репетиції фестивальної прем’єри — комічної опери «Служниця-пані» Джованні Баттіста Перголезі.

Схожі новини