Передплата 2024 «Добрий господар»

«Імперський морок»: відомого російського актора хочуть позбавити «заслуженого артиста» за критику РФ

  • 12.11.2018, 18:37
  • 879

Михайло Єфремов нарвався на критику через своє інтерв’ю, в якому розповів, як для його покоління закінчувалася радянська епоха.

Через кілька фраз, якими він охарактеризував радянську та російську дійсність, у Росії стали звучати пропозиції позбавити актора звання заслуженого артиста цієї країни, повідомляє nv.ua.

За словами актора, усвідомлення того, що «комунізму кінець» прийшло до нього разом із доступом до західного кінематографу — коли його батько Олег Єфремов, відомий режисер та актор, привіз з Японії відеомагнітофон. Серед перших стрічок Єфремов-молодший подивився фільми Брати блюз режисера Джона Лендіса та Глибоку глотку Джерарда Даміано.

«Відразу стало зрозуміло, що вони тепер хрін (що) можуть заборонити. Що тепер ми зможемо (все) подивитися, що й робили люди з 1985-го по 1990-й роки, ще навіть до відеосалонів, збиралися в квартирах, — поділився спогадами актор. — Я пам'ятаю, ми практично всім курсом збиралися (.)] і дивилися — за ніч дивилися фільмів по вісім, причому це все виглядало досить класично: завішували, закривалися, тому що дивилися, наприклад, Агонію (Елена) Клімова, яка була заборонена, і її небезпечніше було дивитися, аніж американські фільми».

«Я так розумію, що це все багато в чому подіяло на наше покоління, чому так спокійно закінчився цей комуністичний морок», — констатував актор.

У відповідь на репліку ведучого, що «морок» цей, очевидно, ще не закінчився, Єфремов сказав: «Ні, це (сучасна Росія) вже не комуністичний морок. Це інший морок, імперський, це фантомні болі».

Актор також нагадав, що з 15 колишніх союзних республік у 14 відзначають День свободи та незалежності, і лише в Росії розвал Радянського Союзу — це «крах» і «жах».

Після виходу в ефір це інтерв'ю викликало широкий резонанс на його батьківщині — в Росії. Ряд місцевих громадських діячів засудили актора за його критичні висловлювання. Зокрема, член експертної ради з питань розвитку інформаційного суспільства при Державній думі Р Ф Вадим Манукян закликав позбавити Єфремова звання заслуженого артиста Росії.

Також на пропагандистському телеканалі Россия24 вийшов цілий сюжет на цю тему.

До слова, Єфремов не залишився без підтримки. На його бік стали актриса Лія Ахеджакова, музикант Андрій Макаревич, сценарист Олександр Невзоров та інші відомі в Росії особистості. Сам актор заявив, що йому «по барабану», що хтось хоче його позбавити звання заслуженого артиста.

Схожі новини