Передплата 2024 ВЗ

У скільки українцям обійдеться новорічний стіл 2019 і як заощадити

  • 12.11.2018, 11:15
  • 599

Тим, хто звик зустрічати Новий рік, не шкодуючи коштів на святковий стіл, вже сьогодні варто збирати гроші і робити запаси «довгограючих» продуктів. Адже через неповні два місяці витрати на меню, аналогічне торішньому, виявляться приблизно на 20% більше, ніж в грудні 2017-го.

Про це повідомляє «Сегодня».

Подорожчало

Поки, за підрахунками Держслужби статистики, всі продукти за три квартали виросли в ціні на 12,5%, в порівнянні з трьома кварталами 2017 року. Але з огляду на, що, за останнім прогнозом Нацбанку, інфляція за 2018 рік дійде до 10,1%, прискорилися в жовтні-грудні майже вдвічі, або в середньому по 1,5% на місяць, неважко підрахувати, що продукти можуть подорожчати за рік на 17−17,5%, а спиртне — на 24−25% (за три квартали вже маємо зростання цін на нього на 19%). В результаті новорічне меню, аналогічне торішньому, обійдеться приблизно на 20% дорожче.

Для прикладу: якщо рік тому, середній стіл на шістьох дорослих (три жінки і троє чоловіків), що включав три пляшки шампанського, три пляшки коньяку, незмінний олів'є і стандартний набір холодних і гарячих закусок обійшовся в 2900 грн, то в цьому році доведеться витратити на таке ж меню вже майже 3500 грн (+600 грн). Головні «винуватці» подорожчання — спиртне, м'ясна і рибна нарізка, сири і яйця, що входять до складу олів'є. Пляшка українського коньяку 5 зірочок з січня подорожчала на 35−40 грн, українське витримане шампанське — на 20−25 грн, кіло сирокопченої ковбаси — на 50−60 грн, кіло твердого сиру витримки 12 місяців — на 60−70 грн, кіло червоної риби — на 100−120 грн.

Запасаємося

За прогнозами гендиректора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, в листопаді-грудні нас чекає зростання цін практично на всі компоненти новорічного столу. Тому все куплене сьогодні гарантовано виявиться дешевше, ніж в грудні. Очевидно, що за 1,5 місяці до свята немає сенсу брати щось таке, що швидко псується, крім сирів і с/к ковбаси, за умови, що вона свіжа. «Якщо взяти цілу головку сиру (1,5−2 кг) витримки 12 місяців і більше, то вона не зіпсується в холодильнику 3−4 місяці, — розповіла нам продавець ринку „Столичний“ під Києвом Ольга. — Поки ціна на неї 280−320 грн/кг, залежно від сорту, але перед Новим роком попит виросте, ціна теж, на 30−40 грн/кг».

У багатьох супермаркетах зараз проходять акції на спиртне. Наприклад, 0,7 л пляшку віскі або рому середнього цінового сегмента можна купити на 25−30% дешевше звичайного — за 190−200 грн.

Що не запасати

Експерти не радять запасатися шампанським (крім елітного і сухого витримкою 3 роки), адже на нього перед 31 грудня, як правило, бувають хороші акції. Наприклад: «Три пляшки за ціною двох», «Купи шампанське і отримай безкоштовно сік або солодкий напій». Топ-менеджер однієї з мереж супермаркетів Володимир Молчанов розповів нам, що це приблизно на чверть збільшує продажі недорогого (до 100 грн) ігристого. Такі ж акції можливі для пакетованих соків, але малопопулярних.

Схожі новини