Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Медики розповіли правду про вплив алкоголю на судини

  • 11.11.2018, 17:50
  • 4 445

Існує багато «страшилок» про дію алкогольних напоїв на органи судинної системи, — але дослідження вчених з США показало, як усе відбувається насправді.

Фахівці з Американської кардіологічної асоціації дійшли до висновку, що регулярно вживати алкоголь все ж небезпечно, пише 24apteka.com.ua

Після багаторічного спостереження за самопочуттям майже чотирьох тисяч (3 869) осіб, кардіологи зробили наступний висновок: «Спиртне, що вживається з завидною регулярністю і в великих кількостях, провокує стрімке старіння артерій».

При цьому, на їхню думку, чоловіки схильні до алкогольного артеріального старіння в більше, ніж жінки.

Вчені відстежували зміни в стані здоров'я у спостережуваних учасників раз на чотири роки. З особливою увагою вони спостерігали за станом добровольців, чий стаж вживання спиртного перевищував 25 років. Вони встановили, що, у людей, роками вживали алкоголь на рівні 112 грамів етанолу (мінімум) в тиждень, показники еластичності артерій були найнижчими.

Кардіологи пояснили, що знижена еластичність артерій призводить до порушень нормального кровотоку, що підвищує ризик серцево-судинних захворювань, включаючи інфаркт і інсульт. За їх словами, втрата еластичності судинної тканини є одним з характерних симптомів старіння, але у любителів спиртного вона проявляється незалежно від віку.

Окремо автори дослідження відзначили, що серед людей з судинами, які передчасно постаріли, вони спостерігали велику кількість шанувальників пива. В одному літрі пива міститься близько 40 грамів етанолу, і для судинної системи постійне вживання цього напою може обернутися не меншими ризиками, ніж споживання міцного алкоголю, заявили експерти.

Схожі новини