Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вчені знайшли простий спосіб уникнути ранньої смерті

  • 11.11.2018, 12:39
  • 717

Вчені англійського Університету Суррея і німецького Дюссельдорфського університету імені Генріха Гейне з’ясували, що вплив денного світла допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Про це пише «Хроніка.інфо» з посиланням на lenta.ru.

У дослідженні взяли участь 14 чоловік, які підпадали під вплив блакитного світла (довжина хвилі 45 нанометрів) протягом 30 хвилин, що відповідає перебуванню на денному світлі. В ході експерименту у добровольців оцінювали жорсткість артерій, ступінь розширення кровоносних судин, кров'яний тиск і рівень оксиду азоту в плазмі крові.

Виявилося, що блакитне світло сприяє зменшенню систолічного артеріального тиску (тиск при скороченні серця) на 8 міліметрів ртутного стовпа. Крім того, у випробовуваних знизилися інші показники ризику серцево-судинних захворювань, а також збільшилася релаксація напруги судин. Також підвищилася концентрація оксиду азоту, який бере участь в захисті кровоносної системи від порушень.

За словами вчених, результати допоможуть розробити нові методи з профілактики хвороб серця і судин, від яких щорічно помирає понад 150 тисяч чоловік в одній тільки Великобританії.

Лілія Ватаманюк

Схожі новини