Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Єгипті вперше знайшли колекцію муміфікованих жуків-скарабеїв

  • 11.11.2018, 10:50
  • 835

Під час пошуків у районі святилища богині Бастет у некрополі Саккара під Каїром, на місці масових поховань тварин археологи відшукали рідкісну колекцію муміфікованих кішок та вперше виявили мумій скарабеїв.

Про це повідомляє ТСН із посиланням на Reuters.

За даними видання, серед незвичних знахідок: десятки котячих мумій, позолочені статуї кішок, а також бронзова статуя давньоєгипетської богині кішок Бастет.

Повідомляється, що в гробниці також було виявлено безліч муміфікованих жуків-скарабеїв. Як розповів журналістам міністр у справах старожитностей Єгипту Халед аль-Анані, всього знайдено більше 200 мумій жуків, які в Стародавньому Єгипті вважалися символом щастя, що приносять успіх і благополуччя його власникові. Одночасно з цим було виявлено кілька мумій кобр і алігаторів. У ході пошуків археологи витягли із товщі землі більше тисячі невеликих амулетів.

За словами генерального секретаря Вищої ради у справах старожитностей Єгипту Мустафи Вазірі, виявлення муміфікованих скарабеїв є вкрай рідкісною знахідкою.

«З муміями кішок все зрозуміло — їх знайшли у некрополі тварин поряд зі святилищем Бастет, богині-кішки, яка вважалася покровителькою любові, краси, веселощів, домівки і родючості. Однак із таким похованням жуків у вигляді мумій ми стикаємося вперше», — сказав він.

Науковцям ще належить оцінити всю значущість цього археологічного відкриття, адже раніше не чули про мумії скарабеїв. Зазвичай все обмежувалося амулетами із їх зображеннями і невеликими статуетками.

Як розповів Вазирі, скарабеї були знайдені в двох кам’яних коробах, що нагадують невеликі саркофаги. В одному з них знаходилося 200 маленьких комах, розкладених у три шари одні на інші, в іншій — два великих жука, обгорнутих у тканину. Щоб дістатися до них, дослідникам довелося зняти більше 350 куб. м грунту.

Схожі новини