Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові обмежать використання поліетиленових пакетів у крамницях

  • 09.11.2018, 13:05
  • 1 017

Сьогодні, 9 листопада, на засіданні виконавчого комітету ЛМР було прийнято рішення про обмеження комерційного використання одноразових поліетиленових пакетів у торгових мережах Львова.

Метою такого рішення є збереження безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища, захисту життя і здоров’я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища та збереженням довкілля, повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

У проекті рішення йдеться про те, щоб рекомендувати суб’єктам господарювання у сфері торгівлі, пропонувати покупцям альтернативу використанню одноразових поліетиленових пакетів — паперові пакети, багаторазові торбини тощо, а також розробити Програму лояльності до споживачів щодо заохочення використання багаторазової тари.

«Минулоріч на сесії міської ради було прийнято програму Zero Waste (Нуль відходів), яка передбачає поступовий поетапний перехід міста до концепції нуль відходів, де велика увага приділяється попередженню, перевикористанню, так само сортуванню відходів. І одна із світових практик, яку протягом цього року активно працювала, я думаю, ви це могли бачити, як в супермаркетах поруч з тим, як ви розраховуєтесь можна собі обрати або паперовий, або одноразовий поліетиленовий пакет, який приносить екологічну шкоду.

І власне цим рішенням ми сьогодні пропонуємо наступні кроки щодо поетапного плавного переходу, відмови від одноразових поліетиленових пакетів. Що ми пропонуємо? Протягом останнього часу ми мали ряд зустрічей з супермаркетами і випрацювали конкретну логістику щодо переходу. Тобто по-перше, це є добровільна лояльна система пропонування: при тому як ви розраховуєтеся, ви маєте змогу самостійно обрати один пакет, або другий. Це робимо для того, щоб максимально розвинути культуру в суспільстві. Окрім того, в цьому рішенні ми прописуємо те, щоб міські інституції максимально почали працювати і пояснювати в чому є важливість такого роду використання пакетів", — розповів Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку.

«Має бути особиста культура поводження з відходами у цій сфері. Тобто це те, що має бути на самому побутовому рівні для кожного мешканця. Це наша спільна проблема і таке питання потрібно однозначно підтримати» — розповів Сергій Бабак, заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства.

«Якщо подивитися на загальну структуру ТПВ: близько 13% - це є пластик. І якщо підходити до цієї фракції з точки зору оператора, то у Львові є завод, який має прямі угоди з ОСББ і власне сітки, які сьогодні розміщенні біля ОСББ, він самостійно забирає. Тому якщо випрацьовувати модель прямої комунікації оператора і власне мешканця, тоді ця модель спрацьовує більш ефективно», — додав Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку.

«У нас на кожному майданчику стоїть окремий контейнер для пляшок, тому вже виникає інше питання: наскільки самі люди сортують сміття? І це так само культура поводження з відходами. Хочу зазначити, що на кожному майданчику у нас є контейнери і є перевізники, які це сміття вивозять. Я хочу сказати, що у Галицькому районі відкритий один і буде відкритий другий майданчик для великогабаритного ТПВ. Тобто у місті є всі можливості, щоб відокремлювати сміття», — додав Сергій Бабак, заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства.

До слова, виконавчий комітет прийняв рішення про зміни стандартів обслуговування покупців. Зокрема, департамент гуманітарної політики буде організовувати інформаційно-просвітницьку роботу у школах та дошкільних закладах щодо негативного впливу поліетилену. Департамент економічного розвитку розглядатиме можливість стимулювання суб’єктів господарювання. За такими критеріями, як створення пунктів прийому поліетиленових пакетів та за обмеженням комерційного використання одноразових поліетиленових пакетів.

Схожі новини