Передплата 2024 «Добре здоров’я»

40 країн поклали відповідальність на Росію за збитий дрон ОБСЄ

  • 09.11.2018, 09:34
  • 497

Росія та підтримуванні нею збройні формування несуть відповідальність за збиття безпілотника СММ ОБСЄ 27 жовтня біля кордону з РФ.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній під час засідання Форуму ОБСЄ із співробітництва у галузі безпеки у Відні, повідомляє Укрінформ.

«Факти свідчать, що Росія та збройні формування, які вона підтримує, несуть відповідальність за інцидент, і потребується пояснення з боку Російської Федерації», — йдеться у повідомленні.

В ЄС наголосили, що будь-яке втручання проти технічного обладнання СММ ОБСЄ «йде всупереч букві та духу Мінських домовленостей». «Ті, хто відповідальні за будь-яке навмисне пошкодження, знищення чи втрату безпілотників СММ та іншого обладнання, повинні понести відповідальність, як політичну, так і фінансову», — йдеться у заяві ЄС.

Нагадується, що у своїй попередній оцінці СММ дійшла висновку, що найбільш ймовірною причиною падіння є вплив на БПЛА і що 8 людей чули вибух у тому районі в момент інциденту. Крім того, падіння БПЛА відбулося незабаром після виявлення зенітно-ракетного комплексу 9К33 «Оса», а також чергового конвою з семи вантажівок, які рухалися дорогою біля кордону з РФ, де немає пунктів пропуску.

«Цей інцидент також слід розглядати на тлі триваючих, систематичних обмежень щодо свободи пересування СММ, що відбуваються переважно в районах, які знаходяться під контролем підтримуваних Росією збройних формувань, а також на тлі перешкоджанню належному моніторингу СММ ситуації вздовж неконтрольованого українсько-російського державного кордону», — йдеться у заяві ЄС.

До заяви, окрім 28 країн-членів Євросоюзу, також приєдналися кандидати на вступ Колишня Югославська Республіка Македонія, Чорногорія та Албанія, країни Європейської асоціації вільної торгівлі (EFTA) Ісландія, Норвегія та Ліхтенштейн, країни-члени Європейської економічної зони, а також Україна, Молдова, Грузія, Андорра та Сан-Марино.

Як повідомлялося, 27 жовтня, о 01:18, при здійсненні польоту над районом поблизу населеного пункту Калинове (ОРДО) дрон СММ дальнього радіуса дії виявив зенітний ракетний комплекс (9К33 «Оса») східніше н.п. Нижньокринське (ОРДО, 66 км на схід від Донецька). Пізніше безпілотник виявив колону у складі 7 вантажівок на грунтовій дорозі поблизу кордону з РФ, де відсутні пункти пропуску через кордон. Після цього БПЛА скерували на південь у напрямку Нижньокринського для продовження спостереження за колоною. О 01:53 СММ повністю втратила зв'язок із БПЛА, коли той пролітав біля Нижньокринського.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень