Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Волинянин створив незвичну ікону Георгія Переможця із 170 тисяч сірників

Незвичайну ікону Свято-Пантелеймонівському храму, що в селищі Люблинець Ковельського району, подарував сільський умілець Юрій Семенюк. Образ Георгія Переможця він створив із майже 170 тисяч сірників.

Перед початком роботи майстер взяв благословення у настоятеля церкви протоієрея Матвія Олійника. Працював над іконою чоловік майже рік. Спершу заготовив потрібний матеріал, тоді вимочив його, аби позбутися з сірки. Саме з таких чистих «патичків» майстрував основу — невеличкі «коробочки», складені без клею. А в них встромляв, замальовані акриловими фарбами, «опуклі» сірники, із уже забарвленою сіркою. Всього у роботі використав 25 кольорів та відтінків.

Юрій Семенюк показує унікальний образ Георгія Переможця; Торік він виготовив із сірників Розп’яття Спасителя.
Юрій Семенюк показує унікальний образ Георгія Переможця; Торік він виготовив із сірників Розп’яття Спасителя.

Юрій скрупульозно складав сірник до сірника, аби вийшов досконалий образ його небесного патрона. Зізнається: від хвилювання іноді трусилися руки. Та старався опанувати себе і продовжував творити.

Його техніка викладання ікон подібна на вишивання хрестиком. Власне, й основою стала схема на зразок вишивальної, розроблена на комп’ютері. Розміри образа — 120 на 150 сантиметрів (фактично в людський зріст), вага ікони понад 15 кілограмів. Подібних в Україні немає.

Ікону вже освятили. Вона зберігатиметься у храмі у спеціальному кіоті, який захищатиме святиню від вогню. До речі, це вже другий образ від Юрія Семенюка у цій техніці, подарований рідному храму. Перший — Розп’яття Спасителя (на який пішло 106 тисяч сірників) — у церкві урочисто повісили торік.

Наталія КРАВЧУК, Волинська область

Схожі новини