Передплата 2024 «Добрий господар»

«Запускають лисиць і собаки їх роздирають»: Депутат поблизу Львова обладнав незаконну «притравочну станцію»

Зоозахисники і журналісти Львова б’ють у набат: за 11 км від обласного центру, у селі Лапаївці, місцевий депутат обладнав незаконну «притравочну станцію», де знущаються над дикими тваринами.

Активісти написали відповідну заяву у поліцію. Кажуть: за жорстоке поводження зі звіриною винуватцям цього злочину згідно із новим законодавством загрожує до восьми років ув’язнення.

«Притравочна станція» — це місце, де мисливці вчать своїх собак полювати на диких тварин, — розповідає кореспонденту «Високого Замку» голова правління громадської організації «Еко Zахист», працівник регіонального ландшафтного парку «Знесіння» Орест Залипський. — У спеціально облаштовані бетонні нори запускають борсуків, лисиць, єнотів — і собаки розривають цих тварин на шматки. Приречених на таку смерть тварин побачили у клітках люди, які гуляли неподалік, повідомили про це нам. Коли ми приїхали на місце, то побачили у клітках звичайну руду лисицю, лисицю чорну, єнотовидну собаку. Сфотографували все це. Коли ж через дві години навідалися сюди знову — уже з групою журналістів і поліцейським нарядом — клітки були порожніми".

Орест і його соратники не виключають, що, злякавшись відповідальності, власник цих тварин сховав їх в іншому місці або ж випустив на волю. Можливо, це були якраз ті тварини, яких згодом знайшли мертвими на дорозі (серед ночі потрапили під колеса). У лисиці, яку знайшли у сусідньому з Лапаївкою селі Рудному, виявилася пошкодженою нога. Невдовзі вона померла. Хтозна, може, це якраз був наслідок згаданих вище «тренінгів».

Природоохоронці припускають, що до цього незаконного бізнесу у Лапаївці має пряме відношення місцевий мисливець, 40-річний депутат сільради Роман Пелех, «якого у селі всі бояться». Той однак все заперечує, каже, що не причетний до цього.

«Ні. У мене немає жодного „притравочного“ комплексу! Які тварини? В мене жодних тварин не було…», — наводить слова цього депутата zaxid.net.

Фото / О. Залипський, Facebook / Роман Пелех (справа) каже, що нічого не знає про “притравочні” станції
Фото / О. Залипський, Facebook / Роман Пелех (справа) каже, що нічого не знає про “притравочні” станції

Проте активісти впевнені: Роман Пелех лукавить.

«У цього депутата є цілі блоги в Інтернеті і сайти, де він обговорює тему «притравки», — аргументує Орест Залипський. — На форумах він розповідає, скільки це коштує. Скажімо, щоб «притравити» собаку на лисицю, треба заплатити 200 грн., а «притравка» борсука коштує 300 грн. В Інтернеті детально розписано, як до цього чоловіка під’їжджати, де на якій вулиці він перебуває, де знаходиться ця станція.

У лісі, за якийсь кілометр від будинку пана Пелеха, журналісти і зоозахисники знайшли так званий притравочний комплекс. Від сторонніх осіб його захищає напис «Приватна територія». Одна із жіночок розповіла, що сюди часто привозять дику звірину: «Накидають тих лисиць і собаки їх там роздирають…».

У соціальних мережах думки щодо цього інциденту розділилися. Одні кажуть про «живодерів» і необхідність жорсткого їх покарання. Інші вважають, що емоції екологів — зайві. Мовляв, люди споконвіку полювали — і це цілком природно.

Коментарі для «ВЗ»

Василь БУРМАС, головний мисливствознавець Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства

Так, є закон про відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Але водночас і в Україні, і у всій Європі передбачено законом спеціальні випробувальні станції, де мисливці тренують своїх собак. Така станція має бути зареєстрована, відповідно обладнана, мати дозвіл на таку роботу. Наскільки я знаю, у Лапаївці цього немає. Очевидно, йдеться про ініціативу якогось приватника, який на таких експериментах заробляє гроші. Як на мене, це незаконні дії. У всякому випадку, мені не відомо про «притравочну» станцію у Лапаївці.

Україна прагне до європейських законодавчих норм і у мисливській справі. Така станція передбачає безконтактне тренування тварин. Коли собака знайшов у штучній норі хижого звіра, то має спрацювати спеціальна загородка і не допустити, щоб собака атакував цього звіра. Це зроблено для того, щоб звір залишився живим, і водночас, щоб собака набув відповідних навичок для відкритого полювання на природі.

Собак треба тренувати — інакше з часом вони втратять свою професійну здатність полювати. Скажімо, якщо сторожовий собака перестане ганяти вовків, ми матимемо проблеми…

Ярослав ЗАБЛОЦЬКИЙ, сільський голова с. Лапаївки

На території нашої сільської ради нема зареєстрованої «притравочної» станції. Навіть де знаю, де таке може бути. Для мене це — новина. Я ж не ходжу по подвір’ях! Про депутата Романа Пелеха можу сказати одне: він — авторитетна людина у селі. Ав-то-ри-тет-на! Депутатські обов’язки свої виконує. Де Роман Пелих працює? Я не знаю. Ніколи не цікавлюся, де хто працює.

Схожі новини