Передплата 2024 ВЗ

У хрестоматії з української літератури за 11 клас виявили пікантні інтимні подробиці

Батьки учнів звернули увагу на хрестоматію з української літератури за 11 клас, у якій виявили пікантні інтимні подробиці.

«Міністерство освіти України рекомендує! У мене шок, брак слів… Гомосексуальні жінки (лесбійство), на думку Міністерства освіти України, у тренді. Рекомендую до читання шкільний підручник „Українська література“ (11 клас), — написала на своїй сторінці у „Фейсбуці“ київська юристка та громадська активістка Оксана Федоренко. — Батьки, цікавтеся, приймайте участь, контролюйте, переглядайте, спілкуйтеся, пояснюйте, читайте, а головне не мовчіть — це ваші діти, і їхнє майбутнє».

Автор підручника О. І. Борзенко (видавництво «Ранок», 2012 р.). Серед інших творів, у ньому є твір письменниці Тані Малярчук, на якій звернула увагу Оксана Федоренко. До неї, до речі, звернулися батьки учнів, які не наважилися говорити про цей твір публічно.

«Там йдеться про інтимні подробиці між сестрами, — зауважила у розмові з журналістом „ВЗ“ Оксана Федоренко. — А це стаття у кримінальному кодексі. Я не відразу це зрозуміла. Раз прочитала, другий… Батьки підходили до вчителя із цим текстом, а вчителька їм сказала: „До чого тут я? Звертайтеся до міністерства освіти і науки України“. Я не проти цієї письменниці. Кожна людина по-своєму проявляється. У неї своя цільова аудиторія. Але я коли вчиталася, що там сестра з сестрою, подумала, що це мені здається».

Зі слів громадської активістки, Міносвіти наразі ігнорує це питання.

«Вона (Таня Малярчук. — Авт.), як літератор має право писати те, що вона думає, — веде далі Оксана Федоренко. — Але подібні твори не повинні бути у шкільній програмі. Для чого ми створюємо закони, скликаємо комісії? А по-друге, щоб бути у шкільній програмі — це право треба заслужити. У школу ми повинні йти з правильними речами. Щоб подавати дітям подібні твори, у них має бути розвинена сексуальна культура. А у нас багато дівчат вагітніють у школах. Чому не зробити на постійній основі уроки з сексуального виховання, де будуть викладати психологи і медики. Хоч раз на місяць.

Часто батьки бояться говорити на такі теми, вчителям соромно говорити про це. Батьки всунули дітям в руки планшети — ідіть собі вчіться. Це не правильно. Має бути людина, яка б розповіла дітям про методи захисту. Ми мало говоримо про повноцінні родини, зате пропагуємо різні інші напрямки. Це невірно".

«Я не думаю, що це пропаганда. Швидше за все, письменниця хотіла показати свою сучасність», — кажу. «Я показала цей текст одній дівчинці з 11-го класу. Запитала її: „Як ти гадаєш, це нормально?“. Вона суті не зрозуміла. Але вона сказала: „Якщо це є у шкільному підручнику, значить це добре. Бо якби було погано — не дозволили б“. Можливо, автор хотіла додати до свого твору сучасності. Я думаю, вона перестаралася».

Журналіст «ВЗ» намагалася зв'язатися з Танею Малярчук, аби запитати її думку. Знаю, що письменниця зараз живе за кордоном. Але на мої листи вона не відповідала.

Схожі новини