Передплата 2024 «Добрий господар»

Білл Гейтс вклав $ 200 млн у розробку високотехнологічних унітазів

  • 07.11.2018, 12:32
  • 719

Мільярдер і засновник Microsoft Corp. Білл Гейтс на виставці в Китаї представив високотехнологічний туалет, який працює без води і не вимагає підключення до каналізації.

Про це повідомляє Lb.ua із посиланням на Reuters.

Фонд Білла і Мелінди Гейтс витратив $ 200 млн за останні сім років на дослідження в галузі санітарії, що дозволило створити близько 20 концептів нових туалетів. Згідно з прогнозами, цей проект може врятувати 500 000 життів і заощадити більш ніж $ 200 млрд, пише Bloomberg.

«Технології, які ви тут бачите, є найбільш значними досягненнями в галузі санітарії майже за 200 років», — сказав Гейтс на відкритті Reinvented Toilet Expo в Пекіні.

Він продемонстрував присутнім баночку людських екскрементів і пояснив, що така стандартна кількість фекалій містить 200 трлн ротавірусів, 20 млрд бактерій шигели і 100 000 яєць паразитичних черв'яків. За словами Гейтса, нові підходи до стерилізації людських відходів можуть допомогти запобігти майже 500 000 дитячих смертей і заощадити майже $ 233 млрд на рік, що виділяються на боротьбу з діареєю, холерою та іншими захворюваннями, які викликаються забрудненою водою, антисанітарією і проблемами з особистою гігієною.

Найбільш цікавим Гейтс назвав проект Каліфорнійського технологічного інституту, який розробив систему, здатну робити з людських відходів добрива і водень, який може бути використаний для отримання енергії.

«Я ніколи не думав, що буду так багато знати про лайно», — пожартував мільярдер.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), 2,3 мільярда людей у всьому світі як і раніше не мають доступу до основних засобів санітарії. Це може призвести до захворювань, таких як холера, діарея та дизентерія, які щорічно вбивають сотні тисяч людей.

Водночас кожен долар, інвестований в санітарію, приносить $ 5,50. За словами Гейтса, до 2030 року обсяг ринку нових туалетів може сягнути $ 6 млрд на рік.

Схожі новини