Передплата 2024 «Добра кухня»

«Тужся, бл*ть»: у Рівному жінка, яка пережила надважкі пологи звинувачує лікаря у тому, що її малюк впав в кому

  • 06.11.2018, 19:58
  • 2 238

У Рівному жінка пережила надважкі пологи, в результаті яких було скалічене її немовля, яке зараз перебуває при смерті. У тяжких наслідках породілля звинувачує акушера, який відмовився робити їй кесарів розтин, коли у дитини почало зникати серцебиття.

Про це ТСН.ua розповіла сама породілля, 22-річна Анастасія Редько, у якої це була перша вагітність. За її словами, вагітність минала добре, вона постійно перебувала на контролі у свого лікаря у жіночій консультації. Проте після 40-го тижня пологи не почалися, тому її поклали до патологічного відділення пологового через так звану переношену вагітність.

Якщо пологи у жінки не починаються на 41-й тиждень вагітності, лікарі викликають їх штучно.

«У понеділок (29 жовтня, — ред.) я поступила до патологічного, мене подивилися і сказали, що треба ставити катетер Фолея (використовується для стимуляції пологів, має розширювати матку, — ред.)», — розповіла Анастасія, додавши, що саме після цього розпочалися її муки.

У жінки почалися перейми, через які вона не спала півночі. Проте наступного дня, коли катетер зняли, з'ясувалося, що він не допоміг — не розширив матку у достатньому ступені для пологів. Черговий лікар сказала, що доведеться стимулювати пологи і запропонувала обрати день — середа або четвер, оскільки це потрібно робити о шостій ранку.

Анастасія, порадившись із чоловіком, обрала для пологів ранок середи, 31 жовтня. Проте перейми у жінки не припинялися, вона не мала можливості хоча б трохи поспати. Надвечір вівторка вона була вже виснажена і почала побоюватися, що в неї просто не лишиться сил на потуги, якщо чекати ранку.

«У мене є знайома акушерка в лікарні, я попросила її привести чергового лікаря, щоб він оглянув мене і сказав, як правильно мені зробити, можливо на вечір простимулювати пологи, щоб я до ранку не чекала. Бо сил просто не було», — розповіла Анастасія.

Таким чином о 8-й вечора на пологи Анастасію взяв лікар-акушер Жильчук.

«Мене взяли на КТГ (кардіотокографія, — ред.), яке слухало серцебиття дитини і фіксувало силу переймів, які поступово наростали. Лікар думав, що оскільки перейми наростають, то я зможу народити сама, без стимуляції», — розповіла жінка.

Провідавши її за дві години, лікар вирішив, що їй все ж таки потрібно ставити крапельницю для стимулювання родів, оскільки сама вона народити не зможе.

«Щойно мені поставили систему, як мені різко стало недобре. У мене були підключені датчики, які показали серцебиття дитини 0. Потім 50, потім знову 0. Нормальне серцебиття має бути від 110 до 160 ударів. Датчик постійно пищав і падав. Вони всі збіглися, не знали, що робити. На кушетку клали, крутили, щоб просто прослухати серцебиття», — нарікає Анастасія.

За 15 хвилин ситуація дещо стабілізувалася, але протягом наступних двох годин повторювалася ще двічі. Жінка була перелякана і виснажена переймами, які з максимальною силою відбувалися щоп’ять секунд.

«Сили не було терпіти. Я просто кричала, просила: „Кесеріть мене, зробіть, будь ласка, щось!“ Чому лікар з таким стажем не зрозумів, що з дитинкою щось не так і потрібно її рятувати? Чого не взяти і просто не зробити кесарів розтин, щоб зараз моє дитя просто було здорове?» — нарікає жінка.

Також лікар відмовив Анастасії, коли вона просила зробити епідуральну анестезію, аргументувавши це тим, що для цього вже запізно. «Сказав, ти вже стільки витерпіла, ти мусиш ще потерпіти і зробиш це сама», — додала жінка.

Близько другої ночі після огляду Жильчук вирішив, що потрібно починати пологи.

«Далі я пам'ятаю все, як у тумані. Вони швиденько зробили те крісло, я туди сіла. Почала ці потуги. Я може не розуміла, як правильно те зробити. Але лікар замість того, щоб спокійно пояснити, кричить до мене матами: «Тужся, бл*ть». Я кажу, що не можу, а він: «Дєвочка, бл*ть, ти не на дискотєку попала», — переповіла жінка.

Анастасія розповіла, що у неї не виходило з потугами, тому лікар використав вакуумний апарат, щоб дістати дитину. Проте тут також не обійшлося без ускладнень, дитина вийшла тільки на половину. Анастасія була вже у напівнепритомному стані, не відчувала переймів і не могла тужитися далі. Пуповина обвилася навколо тіла дитини і була перетиснута, кисень не надходив.

«Якісь жінки поприбігали, вони тиснули мені на живіт. Лікар тиснув на живіт. Я нічого не відчувала, просто почала тужитися і майже відключилася. Пам'ятаю тільки, що мені холодну ганчірку поклали на обличчя і груди, а потім поклали дитину й одразу забрали», — пригадала Анастасія.

«Я побачила, що з дитиною щось не так, питаю у лікаря, чому він не кричить, а той каже: «Ти так, бл*ть, тужилася!», — розповіла Анастасія.

Новонароджений не дихав. Ознак життя не було. Медики реанімували немовля, встановили апарат штучного дихання і забрали у реанімацію. Зараз дитина у комі. Прогнози лікарів невтішні.

Після пологів Жильчук пояснив, що дитина потрапила до реанімації саме через те, що деякий час була без кисню. У хлопчика діагностували асфіксію. Свою провину лікар у розмові з Анастасією відкидав.

Примітно, що в обмінній карті, яку видали у пологовому, вказаний саме цей діагноз — асфіксія важкого ступеню, але у довідці, яку доставили лікарю, в якої Анастасія стояла на обліку, вказано, що пологи минули успішно.

Жінка зверталася до завідувача відділення Валерія Нобіса, який обіцяв з'ясувати ситуацію. Проте в результаті Анастасія не отримала можливості ні поспілкувати з головним лікарем Сергієм Шелімовським, ні передати йому скаргу на Жильчука. Вона хоче, щоб акушер поніс відповідальність за свої дії.

Схожі новини