Передплата 2024 «Добрий господар»

Не платив зарплати, залякував, принижував: у Польщі затримали роботодавця, який організував трудове рабство для українців

  • 06.11.2018, 15:58
  • 629

У Поморському воєводстві затримали чоловіка, який використовував людей для примусової праці на будовах.

Співробітники Морського відділу Прикордонної служби Польщі затримали 42-річного громадянина Польщі, який використовував поляків та іноземців, зокрема українців, для виконання примусової роботи на будовах, повідомляє Польське радіо.

Його жертвами стали 540 людей, які не одержали щонайменше 4,5 млн злотих (понад 1 млн євро) заробітної плати та інших виплат.

На слід злочинної діяльності 42-річного чоловіка польські прикордонники натрапили рік тому, під час перевірки фірми у Вейгеровському повіті Поморського воєводства. Чоловік через оголошення знаходив для роботи на будовах поляків, а також громадян України, Білорусі, Грузії та Молдови.

Спочатку ці особи працювали у фірмі чоловіка, де з них вибирали тих, кому найбільше була потрібна робота, а також слухняних та піддатливих впливу і маніпуляціям. Таких працівників фірма чоловіка відправляла на роботу на будови у Польщі та Швеції.

За інформацією слідства, з працівниками не підписували угоди або складали їх незрозумілою для них мовою, часто відбирали їхні паспорти та інші документи, а зарплатню не платили взагалі або тільки її невелику частину.

Коли працівники нагадували про зарплату, їм погрожували депортацією або безпідставно звинувачували у крадіжці, надсилаючи заяви до правоохоронних органів. 42-річний чоловік організував навіть обов’язкові робітничі зібрання, під час яких залякував, принижував, ображав та навіть бив працівників.

За словами слідства, від 2016 року до осені 2018 року 42-річний чоловік використав для примусової роботи щонайменше 540 людей, а невиплачена зарплатня та інші виплати досягли щонамйнше 4,5 млн злотих.

Організатор шахрайства використовував ці кошти для розвитку своєї законної господарської діяльності. За словами слідства, йому у цьому допомагали дві жінки, котрі здійснювали десятки банківських операцій між кількома сотнями банківських рахунків для приховування джерела походження коштів.

42-річному чоловіку висунули звинувачення у торгівлі людьми, за що йому загрожує щонайменше 3 роки позбавлення волі. Жінок звинуватили у відмиванні коштів. За це передбачене покарання до 10 років ув’язнення.

Схожі новини