Передплата 2024 «Добрий господар»

Смерть 12-річного Ромчика на Львівщині: Порошенко скасував стипендію для головлікаря Жидачівської лікарні

  • 06.11.2018, 15:12
  • 1 069

Сьогодні Петро Порошенко підписав Указ про позбавлення стипендії головного лікаря Жидачівської районної лікарні, персонал якої через халатні та непрофесійні дії спричинився до смерті 12-річного Романа Кулака.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив батько хлопчика, громадський активіст Володимир Кулак, передає ZIK.

«Друзі, журналісти, небайдужі люди! Прошу перепост! Приємна новина! Хто не вірив?! Я був впевнений на всі 1000% Все буде добре! Нам вдалося! Справедливість в нашій державі є! Якісні зміни будуть і не тільки в медицині!!».

Інформація про це також вже опублікована на офіційному сайті Президента України. В Указі зокрема йдеться: «Позбавити Бойчука Богдана Петровича дворічної державної стипендії, призначеної Указом Президента України від 29 грудня 2017 року № 457».

Нагадаємо, 12-річний Роман Кулак помер 27 червня 2017 року. Йому не змогли вчасно діагностувати у Жидачівській районній лікарні скрут тонкої кишки. Завдяки активній позиції батька хлопчика, трагічний випадок набув чималого розголосу. Зараз він під особистим контролем Президента України, заступника Генпрокурора, народних депутатів, журналістів.

Попередні висновки медичного розслідування були оприлюднені 25 вересня, а 6 жовтня експерти надали кінцеву резолюцію. Вони зазначили, що смерть настала унаслідок порушення роботи життєво важливих органів та сильну токсикацію організму. Причиною смерті стала гангрена тонкого та частини товстого кишківника. Винними у неправильному діагностуванні та лікуванні пацієнта були визнані медики Жидачівської районної лікарні.

7 грудня, клініко-експертна комісія Міністерства охорони здоров’я дала оцінку діям медиків Жидачівської районної лікарні, які призвели до смерті Романа Кулака. Висновки КЕК МОЗ, в основному, співпали з доповіддю Департаменту охорони здоров’я ЛОДА, у якій однозначно було визнано вину лікарів з Жидачева. Висновки КЕК у Департаменті та Міністерстві мають лягти в основу судмедекспертизи, яку проведе поліція, в рамках розслідування факту смерті Романа Кулака.

Не дивлячись на скандал, 29 грудня 2017 року Президент підписав Указ «Про призначення державних стипендій видатним діячам охорони здоров’я». У перелік стипендіатів потрапив також головний лікар Жидачівської районної лікарні Богдан Бойчук.

Лише після розголосу з боку батька хлопчика Володимира Кулака, журналістів та народних депутатів 3 січня відбулося засідання конкурсної комісії МОЗ України, де було прийнято рішення відкликати подання щодо Богдана Бойчука. Рішення особисто підтримала Міністр охорони здоров’я Уляна Супрун.

Схожі новини