Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хотіли спочатку побити: Князєв розкрив подробиці вбивства Катерини Гандзюк

  • 06.11.2018, 14:27
  • 870

Чиновницю Херсонської міськради, активістку Катерину Гандзюк планували спочатку лише побити і пропонували за це 5 тисяч доларів.

Про це заявив голова Нацполіції Сергій Князєв під час виступу у Верховній Раді, повідомляє Укрінформ.

«За результатами допитів затриманих осіб та 367 свідків, 9 проведених обшуків, понад 20 експертиз, більше 100 негласних слідчих дій нами встановлено всі обставини готування та вчинення цього злочину. Так, з'ясовано, що в липні цього року організатор запропонував виконавцю побити секретаря Херсонської міськради Гандзюк, за що пообіцяв винагороду у сумі 5 тисяч доларів. У подальшому плани злочинців змінилися, і вони вирішили застосувати відносно Гандзюк сірчану кислоту», — сказав Князєв.

За його словами, напередодні вчинення злочину, 26 липня, організатор, його співучасник та безпосередній виконавець придбали кислоту.

«У подальшому організатор розподілив ролі між співучасниками. Так, один із співучасників використовувався у якості водія і повинен був чекати в автомобілі, інший — спостерігати за територією навколо будинку Гандзюк, а виконавець — безпосередньо застосувати відносно потерпілої сірчану кислоту», — уточнив глава Нацполіції.

Князєв додав, що після вчинення злочину водій відвіз виконавця до міста Олешки, а по дорозі до міста взуття виконавця та пляшку з-під сірчаної кислоти водій викинув. Він підкреслив, що у подальшому ці речі були вилучені правоохоронцями під час проведення слідчих дій.

«Поліція під час обшуку будинку в місті Олешки на Херсонщині вилучила ще одну пляшку із сірчаною кислотою. Наведені мною обставини ретельно задокументовані в процесі слідчих дій, за результатами яких встановлено та здобуто беззаперечні докази вини підозрюваних. Усім 5 особам повідомлено про підозру у вчиненні вбивства та обрано міру запобіжного заходу. Досудове розслідування поліцією фактично завершено», — зазначив він.

Князєв нагадав, що поліція передала цю справу до СБУ.

«Нацполіція і я особисто висловлюємо співчуття. Сподіваюся, що розкриття злочину щодо Гандзюк і покарання винних покладе край нападам на активістів. Ми до цього докладемо максимум зусиль», — додав Князєв.

Відома в Херсоні активістка, волонтер, співробітниця міської ради Катерина Гандзюк, яку влітку облили сірчаною кислотою, померла 4 листопада в лікарні. Жінці було 33 роки.

Напад на Гандзюк стався 31 липня. Невідомі облили її сірчаною кислотою, внаслідок чого вона отримала хімічні опіки і частково втратила зір. Гандзюк перенесла більше 10 операцій. З 1 серпня вона перебувала в опіковому центрі Києва.

В організації замаху на Гандзюк підозрюють п'ятьох осіб, усіх затримали.

4 листопада слідчі змінили кваліфікацію нападу на Гандзюк на умисне вбивство — за пунктами 4, 6, 11, 12 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу «Умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, на замовлення; скоєне за попередньою змовою групою осіб».

Схожі новини