Передплата 2024 ВЗ

Порошенко в Анталії відкрив нове консульство України

  • 04.11.2018, 15:34
  • 749

Президент України Петро Порошенко в ході офіційного візиту до Турецької Республіки взяв участь у церемонії відкриття Консульства України в Анталії.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

«Я дуже радий сьогодні бути тут, бо я перший Президент України, який приїжджає в Анталію з нагоди такої видатної події — відкриття українського Консульства в Анталії. Подивіться яке воно сучасне і красиве. Це є символом того, що для Української держави це є одним із перших пріоритетів», — наголосив Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що Туреччину щороку відвідує понад 1,3 млн українців, з них понад 800 тисяч приїжджають саме в Анталію. Він також зауважив, що місцева громада українців складає понад 35 тисяч.

«Саме тому, коли ми приймали закон „Про дипломатичну службу“, коли ми давали пріоритети українським дипломатам, на плечах яких лежить не менша відповідальність за збереження України, ніж в українських солдат на фронті, ми говорили, що вони мають захищати Україну по всьому світу. Україну і українців», — сказав Президент.

За його словами, саме тому вперше було закладено кошти, які дозволяють не лише утримувати дипломатичні установи, а й відкривати і підтримувати такі заходи, як відкриття українського Консульства.

Президент наголосив на важливості відкриття Консульства, оскільки в Анталію приїжджають не лише туристи на відпочинок, тут також відбувається велика кількість міжнародних самітів і українські дипломати матимуть можливість брати активну участь у таких заходах.

Петро Порошенко нагадав, що в ході візиту до Туреччини у Стамбулі взяв участь у відкритті меморіальної дошки на будівлі колишньої дипломатичної місії УНР в 1919—1922 роках. Він також зауважив, що Україна і Туреччина відзначають 100-річчя встановлення дипломатичних відносин.

Президент України також наголосив, що під час переговорів із Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом було обговорено та вирішено цілу низку питань двосторонньої співпраці. «Починаючи від спільного формування коаліції на підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, і вчора на спільній прес-конференції Президент Туреччини чітко заявив, що Туреччина ніколи не визнає незаконну анексію Криму і агресію проти нашої держави буде вважати брутальним порушенням міжнародного права», — підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, на двосторонніх переговорах також обговорювались питання військово-технічної співпраці, просування у питанні створення зони вільної торгівлі. Він нагадав, що сьогодні громадяни України та Туреччини можуть вільно подорожувати з ID-картками до обох країн.

Схожі новини