Передплата 2024 «Добрий господар»

«Не знав, куди він потрапив»: у Московському патріархаті захищаються священика, який розтрощив на авто могили на харківському кладовищі

  • 04.11.2018, 13:13
  • 856

У Харкові священик Московського патріархату на позашляховику розтрощив з десяток могил. Працівники кладовища запевняють, що панотець був нетверезий.

Про це повідомляє ТСН.

Трощу на відео зафільмували робітники цвинтаря: священик на джипі руйнує колесами могили, а потім хиткою ходою виходить з авто і тільки розводить руками. Коли батюшка зніс перший пам'ятник та зупинився, місцеві робітники зняли клеми з акумулятора його автівки. Поки викликали евакуатор, священик клеми під'єднав і знову почав маневри — зруйнував з десяток могил, а потім утік, покинувши машину. Працівники цвинтаря запевняють, що водій був нетверезим: «Він п’яний був, так. Це коробка автомат, переплутати всього лише дві педалі — назад і гальма. Це дуже важко».

Від самого ранку на кладовищі збираються перелякані люди. Вони побачили скандальне відео в інтернеті і приїхали перевіряти, чиї могили сплюндрував піп. «Сволота! Хай ховають власних дітей, а потім їздять на могилах», — обурена жінка, котра від хвилювання не спала всю ніч.

«Тут перша могила взагалі знесена. Тут брат мій — ось, шматок тільки. Он батько і мати», — показують руйнування рідні похованих. Найбільше людей обурює те, що за кермом був саме священик. Отця Михайла з юрисдикції Української православної церкви Московського патріархату нетверезим бачать часто. «Він завжди їздить угашений, п’яний. Відспівувати приїхав двічі — забував, як звати померлу. Він таке коїть, що мама моя рідна! Це не перший раз», — запевняють очевидці.

У храмі, де служить панотець, сьогодні його не бачили, але кажуть, що він проходить обстеження — мовляв, троща на цвинтарі сталася через стан здоров’я отця Михайла. «Він начебто не знав, куди він потрапив, отямився. Можливо, мікроінсульт. Люди кажуть алкогольне сп’яніння, але доказів прямих і непрямих поки немає», — каже протоієрей Сергій Кіт. Протоієрея Михайла журналісти знайшли не в лікарні, а в управлінні єпархії. У нього своя версія заїзду по могилах — рятував людину. «На цвинтарі, коли перебігала людина, мені довелося повернути і я в’їхав. Щоб утекти від страшної трагедії, мені довелося звернути на могилки», — пояснив отець Михайло Люшуков.

Священик обіцяє, що всі завдані збитки відшкодує, пам’ятники поновить, а результатів аналізів на алкоголь не боїться, бо був тверезий. «Я сто відсотків упевнений, що ніяких алкогольних і наркотичних речовин там не буде виявлено», — сказав він. Однак за даними ТСН, батюшка вже попадався нетверезим за кермом. Спочатку він це спростовує, але потім таки визнає — не без гріха: «Ну, було, так, але це вже було давно».

Тоді отець Михайло відбувся лише штрафом — покарання від єпархії не було. Але тепер на нього чекає єпархіальний суд, його планують провести одразу після результатів наркологічної експертизи. Окрім цього, на священика чекає ще й суд мирський. Якщо провину водія за наругу над могилами доведуть, він може змінити рясу на тюремну робу на три роки.

Схожі новини