Передплата 2024 ВЗ

Порошенку у Туреччині присвоїли звання почесного доктора Стамбульського університету

  • 03.11.2018, 11:15
  • 502

Президент України Петро Порошенко розпочав дводенний офіційний робочий візит до Туреччини.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Петро Порошенко розпочав програму свого візиту з участі у відкритті пам’ятного знаку на будівлі першої української Амбасади, яка представляла Україну в Османькій імперії у 1918−1922 роках, коли Туреччина однією з перших визнала Українську Народну Республіку. Він також нагадав, що в 1709 році Османська імперія надала захист гетьману Мазепі.

Під час офіційного візиту до Туреччини Президент Петро Порошенко відвідав Стамбульський університет, де зустрівся зі студентами і викладачами відділення української мови і літератури.

Глава держави відзначив, що радий нагоді відвідати цю надзвичайно поважну шановану освітню установу, яка є найбільшою в Туреччині і однією з найбільших у світі. «Маю велику приємність розпочати офіційний візит до Туреччини з такого знакового і історичного місця, історія якого йде коріннями ще з 1453 року. Стамбульський університет — один із найстарших навчальних закладів Туреччини, стіни якого стали свідками історичних подій, альма-матер для величезної плеяди турецьких вчених і державних діячів, політичної, ділової і наукової еліти Туреччини і всього світу», — сказав Петро Порошенко.

Президент також подякував університету за відкриття кафедри української мови і надання можливості студентам вивчати українську мову. «І кількість цих студентів постійно зростає. Це означає, що студенти бачать перспективу у вивчені української мови і твердо впевнені і інвестують у знання, в розвиток відносин між нашими народами і між нашими країнами», — сказав Глава держави.

Він також подякував викладачам «за непросту, але надзвичайно важливу і благородну роботу» та кожному студенту «за потяг до знань і наполегливість в їх здобутті».

Петро Порошенко процитував турецькою мовою слова Мустафи Кемаля Ататюрка: «Стала перемога можлива лише з військом знань».

Петру Порошенко було присвоєння звання Почесного доктора Стамбульського університету. Президент подякував за високе визнання. «Для мене є величезна честь отримати ступінь Почесного доктора цього поважного навчального закладу та приєднатися до когорти славетних діячів, удостоєних цього звання. Туреччина дуже важлива для мене країна», — сказав він.

Ректор Стамбульського університету під час вручення Главі Української держави мантії зазначив, що ця ступінь присуджується за утвердження демократичних цінностей у світі та зусилля по зміцненню українсько-турецьких відносин. «Протягом всієї вашої політичної діяльності ви зміцнюєте українсько-турецькі відносини», — сказав він.

Схожі новини