Передплата 2024 ВЗ

Україна може втратити частину території на користь Польщі

  • 02.11.2018, 17:58
  • 1 502

Україна може втратити на користь Польщі близько 5 тисяч гектарів земель через ерозії берега річки Західний Буг, який розмивається через недостатнє фінансування робіт з укріплення.

Про це йдеться у звіті Держаудитслужби за результатами державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм Державним агентством водних ресурсів за період 2015−2017 років та січня-березня 2018 року, повідомляє OBOZREVATEL.

«Через відсутність фінансування на здійснення руслорегулювальних та берегоукріплювальних заходів на прикордонних ділянках річки Західний Буг спостерігаються процеси берегової ерозії, що може призвести до відчуження 5 тис. га земель, оскільки кордон між Україною і Республікою Польща проходить посередині плеса річки», — сказано у документі.

За розрахунками експертів, розмір можливих збитків становить понад 862 млн грн.

Зазначається, що Україна також може втратити території на користь інших держав, зокрема на транскордонних ділянках річок Тиса, Дністер, Сож, Прут, Сучава та інших на території Вінницької, Закарпатської, Чернівецької та Чернігівської областей. Загальна вартість необхідних робіт становить близько 2 млрд гривень.

Аудитори наголошують, що Міністерство фінансів і Міністерство екології знають про проблему, але протягом 2015−17 років гроші на берегові роботи не виділялися з бюджету.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень