Передплата 2024 ВЗ

Нова ціна на газ, перші заморозки та нові паспорти: що нового чекає українців у листопаді

  • 01.11.2018, 08:13
  • 897

В останньому місяці осені 2018 року на українців очікує низка змін. Черед них підвищення ціни на газ, експрес до «Борисполя» та нові паспорти.

Заміна паперових паспортів на ID-карти

Уже від сьогодні, 1 листопада, всі українці зможуть безкоштовно обміняти свої паперові паспорти на ID-карту, про це повідомляється на сайті Державної міграційної служби. Паспорт у формі книжечки можна обміняти на документ нового зразка за бажанням в будь-який зручний час, повідомляє «Сегодня».

У ДМС також підкреслюють, що про обов'язкову заміну документів не йдеться, а всі документи, які були видані раніше, будуть дійсні до закінчення терміну їх дії.

Обміняють паспорта в перший раз безкоштовно, а ось якщо документ потім потрібно буде відновити або замінити, доведеться заплатити 279 грн.

Підвищення цін на газ

Найгучніші новини і обговорення останніх днів пов'язані саме з підвищенням цін на газ для населення. Як відомо, 19 жовтня Кабінет міністрів прийняв рішення про підвищення ціни на газ з 1 листопада на 23,5% - в рамках виконання взятих на себе Україною зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом (МВФ). Таким чином, вже в листопаді вартість блакитного палива виросте до 8550 грн за тисячу кубометрів.

Подорожчає стаціонарний зв'язок

У листопаді виростуть тарифи на фіксований телефонний зв'язок, про це повідомляє Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації. Підвищення тарифів буде проходити в два етапи. Так, зараз щомісячна плата для населення за користування телефоном становить 43,85 грн, а при погодинній оплаті місцевих розмов — 42,56 грн.

З листопада ціни виростуть до 51,3 грн і 49,8 грн відповідно. Але вже з 1 січня 2019 року тарифи підвищаться, і щомісячна абонплата складе 55,92 без погодинної оплати місцевих розмов та 54,28 грн з погодинною оплатою.

Для підприємств та організацій тарифи також піднімуть. Так, у листопаді абонплата складе від 53,71 грн до 55,96 грн, в залежності від тарифного плану, а вже з січня ціни виростуть до 59,59−61 грн.

Запустять експрес до аеропорту «Бориспіль»

Вже до кінця листопада планують запустити залізничний експрес з Києва до міжнародного аеропорту «Бориспіль». Зараз основні роботи завершені, тривають роботи над пішохідним переходом від залізничної станції в аеропорту «Бориспіль» до терміналу D.

Експрес курсуватиме від залізничної станції «Київ-Пасажирський» до міжнародного аеропорту «Бориспіль», а в Міністерстві інфраструктури зазначають, що ціна квитка складе близько 80 грн.

Єдиний електронний квиток в Києві

З 1 листопада в київському громадському наземному транспорті почне працювати в тестовому режимі єдиний електронний квиток. Так, вже зараз в тролейбусах можна помітити спеціальні валідатори для читання е-квитків.

У «Київпастрансі» повідомляють, що тестування закінчать, орієнтовно, вже в квітні 2019 року, тоді і повноцінно запустять електронний квиток.

Таке нововведення допоможе киянам оплачувати проїзд набагато простіше. Це можна буде зробити за допомогою банківської або транспортної карти, учнівського або студентського квитка, талона з QR-кодом, а також телефону з встановленим мобільним додатком.

Перші заморозки і сніг

У листопаді в Україну прийдуть заморозки і похолодання. Перші заморозки, правда, очікуються ближче до кінця місяця, до того часу температура повітря встановиться на рівні +3 — +5 градусів вночі, і до +10 вдень. Також в останній тиждень листопада очікуються опади у вигляді мокрого снігу.

Схожі новини