Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Дитина почувається ізгоєм у класі»: над школярами знущаються через відмову здавати гроші

Через те, що батьки відмовляються здавати у школі гроші, з їхніх дітей знущаються і вчителі, і однокласники. Зокрема, дикий випадок трапився у Стрийській школі № 6, що на Львівщині.

Через те, що мама відмовилася дати своїй доньці Богдані, учениці четвертого класу, гроші на додаткові зошити і підручник для занять, які начебто вчителька закупила за власні кошти, дівчинку посадили окремо від інших дітей — саму посеред класу. Однокласники ж сиділи до Богдани спиною або боком.

За словами мами Богдани — Марії Лабусевич, таким чином вчителька вирішила відімстити дитині.

«Попри те, що директор нам казала, що ми не зобов'язані купувати додатковий матеріал, вчителька знову закупила на цей рік зошити з усіх предметів і підручник за власні гроші. І ми знову змушені їх викуповувати у неї. Ми не захотіли. І ось тепер дитина через це страждає», — каже мама дівчинки, яка сама виховує трьох дітей, одна з яких з обмеженими можливостями.

Та й Богдана, за словами мами, часто хворіє, а тому пропускає навчання у школі.

Щоб не викроювати з домашнього бюджету коштів на зошити, Богдані їх відсканували. А підручником на уроці ділилися однокласники — хлопчики, які сиділи з Богданою поруч. Однак вчителька вирішила «покарати» дитину і зробила так, щоб поруч з нею ніхто не сидів.

«Дитина йшла додому і плакала, — каже Марія Лабусевич. — Донька почувається ізгоєм у класі. Ми з бабусею навіть для неї казку придумали, щоб хоч якось заспокоїти, мовляв, вона королева, а це її королівство».

А ще, за словами мами, дівчинку усунули від усіх шкільних концертів і виступів, хоча вона займається у музичній школі і шахами, а також танцює…

Однак у школі висунули свою версію конфлікту. Там вважають, що рідні Богдани просто не хочуть водити дитину до школи і навіть нібито наполягали на домашньому навчанні. За словами директора школи Лідії Стасенко, за першу чверть Богдана була у школі тільки дев'ять разів. За п'ять днів мама довідку принесла.

«Ми просили, щоб дівчинка хоча б приходила на контрольні. Але вони хочуть, щоб вона не ходила, а їй ставили оцінки. А так не буває», — каже пані директор.

Журналіст «ВЗ» спробувала з’ясувати у міському відділі освіти виконавчого комітету Стрийської міської ради, як буде вирішено конфлікт у школі № 6. Секретар приймальної сказала, що керівник у Львові на нараді. На моє прохання з’єднати з кимось із заступників, пояснила, що у відділі є два інспектори — один з яких на лікарняному, інший приймає іспит з охорони праці. А стосовно скандалу, який вибухнув у школі і про який знає вже вся Україна, вони «лише у вівторок ввечері довідалися з Інтернету».

Ні для кого не є новиною, що ще за совдепії у школах гроші збирали — на мийні засоби, пасту до підлоги, на фіранки, штори, крейду і подарунки вчителям. За 27 років незалежності практично нічого не змінилося. У школах і далі збирають на фіранки, штори, подарунки вчителям і навіть на нові парти. Більшість здає гроші, але є такі, хто не може виділити енну суму на бездонні шкільні вимоги. Однак майже усі ці «збирання» замовчуються.

Хоча кілька днів тому Україну сколихнув ще один випадок фактичного приниження і знущання з дівчинки Діани Андронової у Харківській школі № 151.

Ученицю 6-го класу відсторонили від святкування закінчення першої чверті через те, що батьки принципово не здають грошей у благодійний фонд школи. Дівчинку, єдину у класі, не пригостили тортом і не дозволили піти додому, а примусили дивитися, як однокласники його їли.

«Сказали: оскільки тато не дає внесків до школи, торт їй не належиться. Вона попросилася додому, вчителька відмовила їй у цьому. Посадила і сказала: сиди», — розповіла мама дівчинки Тетяна Блінова.

Дитина розплакалася, але голова батьківського комітету Наталія Толяренко, яка у цій школі ще й викладала інформатику і влаштувала це свято, на сльози дитини не зважала. А однокласники сміялися з дитини і знімали її сльози на телефони.

За словами батьків, зазвичай з таких святкувань дитину забирали заздалегідь, але цього разу дівчинці «організували» сюрприз від батьківської трійки.

Наталію Толяренко із займаної посади звільнили. Про це розповіла директор Департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко. Від класного керівництва відсторонили і вчительку, яка допустила знущання з дитини, але з роботи зі школи не звільнили.

Популярний артист Дзідзьо, перейнявшись долею приниженої дівчинки, дав урок людяності вчителям і однокласникам Діани. Співак особисто запросив 12-річну дівчинку на свою прем’єру фільму «Дзідзьо. Перший раз», що відбулася у Харкові.

«В кіно будеш біля мене сидіти, — сказав він Діані. — Від сьогодні Діанка моя колежанка. Пропоную не сваритися, а дружити, і якщо ви будете чемними, я обіцяю заїхати до вас в клас з подарунками і дещо розкажу. Сваритися не можна, будьте добрішими, будь ласка».

Схожі новини