Передплата 2024 «Добрий господар»

У «марафоні пам’ятників» першим до фінішу прийшов Андрій Садовий

Одним із кульмінаційних моментів святкування 100-річчя Західно-Української Народної Республіки (1 листопада) є відкриття пам’ятників героям ЗУНР та УГА у Львові. За іронією долі, у місті Лева спорудили аж два таких пам’ятника — один «міський», другий — «обласний». На обидва пішли чималенькі суми з міського та обласного бюджетів.

Ідея з двома монументами неодноразово піддавалася критиці, бо у ній вбачали взаємопоборювання колишніх колег — міського голови Львова Андрія Садового та голови Львівської ОДА Олега Синютки. Наперед можна було спрогнозувати, що «конкуренція пам’ятників» призведе до «взаємопоборювання».

Ближче до 1 листопада постало питання організації урочистого відкриття обидвох пам’ятників. Зробити це зранку 1 листопада? Є небезпека розпорошування учасників. Може так статися, що біля обох скульптур збереться по жменьці людей. Попри це час і дату офіційного відкриття «обласного» пам’ятника було визначено заздалегідь — 1 листопада о 13.00.

Напередодні відкриття журналіст «ВЗ» пройшлася по локаціях обох пам’ятників ЗУНР. У той час як на «обласному» пам’ятнику тривав плановий передсвятковий аврал (бронзові долоні з полум’ям-тризубом привезли на місце тільки 29 жовтня і з труднощами взялися їх встановлювати), на міському об’єкті складалося враження, що там і кінь не валявся. Він був загороджений парканом, з-за якого щось розгледіти було годі. Впадав у вічі свіжопомальований фасад «казарм Фердинанда», перед якими власне і встановлено пам’ятник (скульптуру лева). Водночас боковий фасад цієї історичної будівлі так і залишився облупленим, а дах — проваленим.

Увечері 30 листопада у прес-службі ЛМР журналісту «ВЗ» повідомили, що місто ще визначається з датою відкриття пам’ятника. Бо святкування 100-річчя ЗУНР проводиться не за один день. І раптом з самого ранку 31 листопада міський голова Львова Андрій Садовий «вистрелив» постом на ФБ та Інстаграмі з власним фото у «компанії» міського лева-пам'ятника.

«Вітаємо у Львові нового Лева!, — написав Андрій Садовий. — Символ 100-річчя створення Західно-Української Народної Республіки. Символ відваги, патріотизму і рішучості українців Галичини, які боролись за Україну в надзвичайно важких обставинах. Пам’ять і повага! Запрошую на народне святкування 100-річчя ЗУНР. Без офіціозу і перерізання стрічок. О 20.00, 31 жовтня біля Лева (вул. Городоцька, 40) — Стрілецька ватра. У програмі: чай, пластові церемоніали, літературні читання, живий вогонь, історії та фотографії часів творення ЗУНР, співи стрілецьких пісень, перегляд короткометражного фільму. Будемо також посвячувати Лева у пластуни!».

Тож у «марафоні пам’ятників» першим до фінішу прийшов… Андрій Садовий? Дав фору пам’ятнику обласному, оголосивши «народне відкриття» міського пам’ятника на півдоби раніше. Та ще й потролив конкурентів «офіціозом та перерізанням стрічок». Чим не влучна піар-копійка у скарбничку президентської виборчої кампанії? Єдине, в чому прорахувався Андрій Іванович — дійство зі Стрілецькою вартою, посвяченням лева у пластуни, кавою-чаєм о 20-й годині якраз збігатиметься з початком святкування у місті Геловіну (Відьомської ночі). У цей час місто буде повне молоді, загримованої та вдягнутої у костюми різних страховиськ. Чому б їм не завітати й до пам’ятника героям ЗУНР на Стрілецьку ватру і чайок?

Довідка «ВЗ»

«Міський» пам’ятник героям ЗУНР

Кошти з міського бюджету — 3,5 млн. грн.

Автор — Володимир Цісарик (автор відомих міні-пам'ятників Захер-Мазоху, Бровару, Пікассо та інших).

Концепція — скульптурна композиція, яка складається з бронзової фігури лева (висота 3 метри), якого запозичено з герба ЗУНР, та блоків дикого каменю з виноградною лозою — як символ того, що з крапель крові українських бійців Листопадового Чину та УГА, пролитої в боях за ЗУНР, зародилася вільна українська держава.

Локація — вул. Городоцька, 40.

«Обласний» пам’ятник героям ЗУНР

Кошти з обласного бюджету — 2 млн. грн.

Авторський колектив — народний художник України Любомир Медвідь, народний художник України Василь Ярич, головний архітектор Львівської області Володимир Лаврін, архітектор Анна Андреєва.

Концепція — піраміда з темно-сірого граніту, у центрі якої знак державності — бронзовий тризуб у вигляді полум’я. Тризуб тримають бронзові долоні. Пам’ятник є образним втіленням двох сил, які визріли у період ЗУНР — політичної і військової.

Локація — перетин вул. Листопадового чину та вул. Огієнка.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень