Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Польща порушила кримінальну справу проти української фірми, яка розробляє комп’ютерну гру про Освенцим

  • 31.10.2018, 10:30
  • 618

Окружна прокуратура Варшави відкрила кримінальну справу проти української компанії Aliens Games через її наміри випустити гру про Освенцим з назвою «The cost of freedom — a game about polish death camps» («Ціна свободи — гра про польські табори смерті»).

Про це з посиланням на польську газету Rzeczpospolita повідомляє «Прямий».

Однак польський депутат Йозеф Бринкус зазначив, що ця гра є російською провокацією.

Справу відкрили на підставі заяви голови польського Інституту національної пам’яті Ярослава Шарека. На його думку, поява такої гри є образою польського народу і пропагандою нацизму. Наразі відомо, що слідство перебуває на етапі збору доказового матеріалу.

Про гру стало відомо завдяки заяві депутата Йозефа Бринкуса. За його словами, попри те, що виробником гри є українська фірма, її справжніми авторами можуть бути росіяни. Він також наголосив, що Дмитро Дибін з Одеси, який пов’язаний з фірмою Aliens Games, співпрацює з московською компанією Studcinemafest.

«Ця інформація дозволяє стверджувати, що в цьому випадку може йтися про політичну провокацію проти Польщі у міжнародному масштабі», — заявив депутат.

Дія у грі відбувається на території концтаборів «Аушвіц-Біркенау». Користувачеві при цьому пропонують обрати для себе роль в’язня табору або роль наглядача.

Гру рекламують в інтернеті. Зокрема, рекламні матеріали містять сцени розстрілу і знищення в’язнів у газових камерах, а також фрази на кшталт «польські табори смерті», «де є гонор великого польського народу?» тощо.

У Польщі передбачається кримінальна відповідальність за вживання терміну «польський табір смерті» замість «нацистський концтабір».

Схожі новини