Передплата 2024 ВЗ

У Львові презентують унікальну знахідку: комплекс бронзових речей VIII ст. до н. е.

  • 30.10.2018, 12:58
  • 523

31 жовтня у Львівському музеї історії релігії відбудеться прес-конференція «Відкриття унікальної збірки речей воїна-кіммерійця на Західному Поділлі».

Її проводить завідувач відділу Інституту релігієзнавства — філії ЛМІР, доктор історичних наук, в. о. завідувача відділу археології Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України, професор кафедри археології Львівського національного університету ім. Івана Франка Микола Бандрівський.

Він презентуватиме унікальний комплекс бронзових речей, аналогів яких немає в Центральній і Східній Європі. Речі датуються серединою — другою половиною VIII ст. до н. е. Сюди входить церемоніальний шолом етруської роботи, пишно декорована фіала та елементи колісничної упряжі. (Аналогічного типу шолом був виявлений біля села Кремінної на Хмельниччині наприкінці XIX ст.).

Прес-конференція відбудеться у середу, 31 жовтня, о 12 годині, в приміщенні Львівського музею історії релігії, що на площі Музейній, 1.

ДОВІДКА:

Комплекс бронзових речей, виявлених в околиці смт Дунаївці Хмельницької області, датується серединою — другою половиною VIII ст. до н. е. Сюди входять: церемоніальний шолом етруської роботи (частково пошкоджений), пишно декорована фіала та елементи колісничної упряжі. Аналогічного типу бронзовий етруський шолом був виявлений біля с. Кремінної Городоцького району Хмельницької області наприкінці ХІХ ст. (знахідка опублікована; збереглися фото і її детальний опис). Обидва шоломи були виготовлені, найімовірніше, в м. Тарквінії на півдні Етрурії, де працювало кільканадцять майстерень з виготовлення таких обладунків.

З огляду на опубліковані аналогії, комплекс міг належати представникові вершницької аристократії, яка, згідно з тогочасними традиціями, оточувала себе мистецьки вишуканими й елітарно-знаковими речами. В археологічному плані цей комплекс знахідок зараховано до Михалківської групи пам’яток передскіфського часу, в носіях якої вбачаємо історичних кіммерійців.

Згаданий комплекс речей не має аналогів в Центральній і Південно-Східній Європі. Найближчими територіями, де знаходять подібні шоломи, є землі колишньої Етрурії на Апеннінському півострові. Феномен цього відкриття полягає в тому, що ніхто не сподівався, що кіммерійці, які в той час проживали на територіях сучасної Західної України, використовували в бою і в ритуальних церемоніальних процесіях захисні обладунки етрусків.

Схожі новини