Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Більше половини українських заробітчан можуть виїхати з Польщі, — ЗМІ

  • 29.10.2018, 20:28
  • 1 538

У третьому кварталі 2018 року кількість іноземців, які легально працюють у Польщі зросла до 569 тисяч, з яких 426 тисяч — громадяни України.

Якщо до цього додати ще й кількість нелегальних працівників, то цифра українських заробітчан у Польщі може сягнути мільйона осіб, передає ТСН з посиланням на польське видання Rzeczpospolita. Польська економіка, яка швидко розвивається, потребує робочої сили, яку їй надають саме українці і на яких вона наразі опирається.

Українці також допомогли вирішити кадрові проблеми й в Чехії та Словаччині, однак попит продовжує зростати. За даними ООН, від 2015 року з України виїхало 7% робочої сили. Найближчими роками така трудова міграція може підірвати стабільність цін та економічного зростання в Україні.

Зазначається, що українські заробітчани стали потужною опорою ринку праці у Польщі. Однак, за словами аналітиків PKO BP, потенціал міграції з України поступово себе вичерпує. А ті мігранти, які вже працюють у Польщі, починають задивлятися на Захід та планувати їхати працювати до Німеччини та інших країн ЄС. Згідно з оцінками Work Service, з Польщі можуть виїхати до 59% українських заробітчан.

«Це велика загроза для польської економіки. Через 2−3 місяці нестача кадрів може зрости з 165 тисяч до півмільйона людей!» — заявив президент фірми Personnel Service Кшиштоф Інгльот.

За його словами, це може вилитися у величезний тиск та призведе до спаду конкурентної спроможності польських компаній.

«В Німеччині вони зможуть заробити законно значно більше. Польща не буде для них такою привабливою. Працівників з України вже зараз відбирають у нас Чехія, Словаччина і Угорщина. Ці країни вирішили проблеми з працевлаштуванням і пропонують кращі умови праці», — зазначає голова компанії Work Service Павел Вольнєвич.

Нагадаємо, наступного року 40 тисяч українців зможуть офіційно працювати в Чехії. Від 1 січня чеський уряд планує збільшити квоти з працевлаштування вдвічі. Станом на 2018 рік близько трьох мільйонів українців офіційно працюють за кордоном.

Схожі новини