Передплата 2024 «Добре здоров’я»

15 відсотків католицьких священиків у Польщі мають дітей

У світі заговорили про кризу целібату в Католицькій церкві

Принцип целібату порушують систематично. Про це свідчать і соціологічні дослідження і розслідування ЗМІ. Ще 1996 року The Irish Times оприлюднила дані, згідно із якими 98 відсотків ірландських священиків не дотримуються принципу безшлюбності. У Польщі таких, за даними дослідження професора Баняка, — 60 відсотків, а 15 відсотків полських служителів культу мають дітей. Про це розповіла доктор Марта Абрамович, автор книги «Діти священиків. Наш спільний секрет».

За словами пані Абрамович, усе суспільство інтегроване у змову мовчання докола цієї теми. «Я спілкувалася з сотнями людей, — каже Марта Абрамович, — майже всі знають священиків, які не дотримуються целібату і мають дітей, принаймні чули про такі історії. Як журналістка, я мусила поспілкуватися безпосередньо з героями цих історій, аби мати інформацію з перших рук. Але потрапила у глухий кут. Ніхто не бажав сконтакутвати мене зі священичими дітьми».

Урешті-решт їй поталанило поспілкуватися з кількома такими людьми. «Мені знадобилося два роки. Дехто з низ спілкувався охоче. Наприклад, Томек, якому навіть мама не розповідала, ким є його батько. Мені видалося, він чекав, аби хтось розповів про його життя. Томек думав про справедливість, рівно ж як мав велику образу. Батько ж, у свою чергу, погрожував судом та уникав контактів».

Марта Абрамович, яка є вченим в Університеті Гданська, зробила ціле соціологічне опитування з цього приводу. «У більшості респондентів немає жодних сумнівів в тому, що щастя дитини набагато важливіше, ніж „честь інституції“, Церкви або ніж страх скандалу серед віруючих», — завершує дослідниця.

Схожі новини