Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Китай не зміг запустити у космос першу комерційну ракету

  • 28.10.2018, 13:27
  • 456

Китайська компанія LandSpace не змогла успішно вивести на орбіту комерційну триступеневу ракету ZQ-1.

Про це повідомляє «Прямий» із посиланням на Центральне телебачення Китаю.

Запуск був здійснений в суботу о 16:00 за місцевим часом (11:00 за Києвом) з космодрому Цзюцюань (провінція Ганьсу, Північно-Західний Китай). За даними телеканалу, проблема виникла незабаром після відділення другого ступеня. Компанія-розробник поки не уточнила причини невдачі.

«Ми як і раніше вважаємо, що створення ракет-носіїв — правильна корпоративна стратегія. Ми перша китайська компанія, яка займається будівництвом триступеневих ракет, — це вже велике досягнення», — прокоментували в компанії проведений запуск.

ZQ-1- триступенева ракета діаметром 1,35 м і довжиною 19 м, її злітна маса складає 27 т при стартовій тязі 45 т. Ракета спроектована для малих супутників: при виведенні апаратів на 500-кілометрову геліосинхронну орбіту вантажопідйомність ZQ-1 становить 200 кг, однак при запуску на орбіту навколоземну — вдвічі більше.

Китай активно розвиває приватне ракетобудування — даний сектор в країні налічує близько 60 компаній. У травні цього року компанія Lingtai Kongjian провела випробувальний запуск першої в КНР комерційної ракети-носія (серії One Space).

Схожі новини