Передплата 2024 «Добра кухня»

Набув чинності закон про рівні права жінок і чоловіків на військовій службі

  • 27.10.2018, 12:37
  • 1 214

В Україні сьогодні набув чинності закон № 2523-VIII про рівні права жінок і чоловіків на військовій службі у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.

Раніше у Статуті внутрішньої служби значилося, що військовослужбовці-жінки, як правило, не призначаються до складу добового наряду. Цей закон встановлює нові правила, відповідно до яких «військовослужбовці до складу добового наряду призначаються з додержанням законодавства з питань охорони материнства та дитинства». Таке формулювання пояснили дотриманням ст. 24 Конституції, за якою рівність прав жінки і чоловіка забезпечується, зокрема, зі створенням умов, що дають можливість поєднувати працю із материнством, а також включно з наданням оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям, повідомляє «112 Україна».

У закон про військову службу ввели норму, відповідно до якої жінки виконують військовий обов'язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття за контрактом та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов'язку в запасі та дотримання правил військового обліку.

Закон вилучає згадки про обмеження віку служби для жінок тільки до 40 років — як за призовом, так і за контрактом. Натомість, як і чоловікам, дозволяється служити до граничного віку перебування на військовій службі (а це до 45 років для рядових і сержантів, до 60 років для військовослужбовців вищого офіцерського складу).

Раніше військовозобов'язані жінки зараховувалися до запасу другого розряду без врахування присвоєних їм військових звань, внаслідок чого всіх жінок переводили у відставку в одному віці. Окрім того, граничний вік перебування жінок у запасі — 50 років, а чоловіків — 65 років. Тож жінки були позбавлені можливості отримувати нові військові звання, а в подальшому — отримувати потенційно вищу пенсію. Закон прибирає відповідні обмеження для жінок.

За новими правилами від проходження зборів звільняються не усі жінки, як раніше, а лише вагітні.

Схожі новини