Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Медики назвали неочікувану небезпеку високого зросту

  • 26.10.2018, 08:11
  • 746

Вчені Каліфорнійського університету виявили, що люди високого зросту мають схильність до появи деяких видів раку через більшу кількість клітин в організмі.

Про це пише Хроніка.інфо з посиланням на MedicalXpress.

Фахівці проаналізували дані декількох досліджень, в яких вивчалися зв'язок між ризиком раку і зростом жителів Норвегії, Кореї, Австрії та Швеції. Це дозволило вченим оцінити ймовірність появи 23 типів злоякісних пухлин з урахуванням кількості клітин в людському організмі.

Дослідники з'ясували, що у жінок кожні 10 сантиметрів зросту сприяють збільшенню ризику раку на 13 відсотків, а у чоловіків — на 11 відсотків. При цьому, 18 типів злоякісних новоутворень, включаючи рак шкіри, щитовидної залози, кишечника, матки і грудей виявилися тісно пов'язані з висотою людського тіла. На думку вчених, це пов'язано з підвищеною кількістю гормонів росту, що призводять до більшої кількості клітинних поділів і збільшення ризику небажаних мутацій.

Одним з видів злоякісних пухлин, не пов'язаних зі зростом, виявився рак шийки матки, оскільки головну роль в його появі грає вірус папіломи людини.

Схожі новини