Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові народилася дитинка вагою 450 грамів

Лікарі-неонатологи борються за життя новонародженого хлопчика

У пологовому будинку, що на вул. Джорджа Вашингтона (колишня вул. Батальна), народився хлопчик вагою 450 грамів. «Дитинка з дуже маленькою вагою, маленьким терміном вагітності (22 тижні). Відповідно, у важкому стані, як всі незрілі діти», — розповіли журналісту «ВЗ» медики.

За словами завідувачки реанімаційним відділенням новонароджених Оксани Мацків, у їхній лікарні це вже третій випадок, коли народжуються діти з такою вагою. «Одна дівчинка вижила, інша дитина — ні, — каже Оксана Йосипівна. — До закриття пологового були і менші ваги. Але дітки були не життєздатні».

Згідно зі стандартами ВООЗ, недоношеними вважаються діти, які народилися до 37 тижня вагітності і які мають масу тіла від 1 кілограма. Потенційно життєздатними називають дітей, які народилися після 22 тижнів, з масою тіла не менше 500 грамів.

Був випадок, що у Києві лікарі виходили хлопчика, який народився на 23-му тижні вагітності з вагою 480 грамів. У Тернополі медики врятували дівчинку, яка важила при народженні 510 грамів і мала 26 см зросту. У 2005-му році волинські лікарі виходили 650-грамову Дюймовочку. Мама розповідала, донечка мала 32 сантиметри. На той час це був перший випадок на Волині, коли лікарі врятували таку крихітку. Спочатку годували маля внутрішньовенно, пізніше через зонд вливали по… півмілілітра молочка. Це була всього одна краплина!

Схожі новини