Передплата 2024 «Добрий господар»

З настанням холодів кількість випадків отруєння чадним газом зростає

  • 25.10.2018, 15:53
  • 1 006

«Львівгаз» нагадує прості правила безпеки

Лише від початку року на Львівщині від отруєння чадним газом вже загинули 17 людей. У 2017 році — 15 випадків із летальним наслідком. Причинами нещасних випадків під час використання газу в побуті стає недбальство та порушення правил користування газовими приладами. Про це сьогодні йшлося під час прес-конференції.

У 50% випадках основна причина трагедій неправильне користування газовими котлами, 30% - встановлення газових колонок у приміщенні ванної кімнати та ще 20% летальних випадків відбуваються через неправильне користування пічним опаленням.

«У приміщенні, де встановлено газовий котел з відводом в комин, категорично заборонено встановлювати електричну витяжку, адже це основна причина усіх отруєнь. В такому приміщенні є два канали — димовий та вентиляційний. Якщо витяжка потужна, а вікна і двері герметично зачинені, а це так зазвичай у всіх, то повітря розріджується і утворюється так звана зворотна тяга. Тобто, витяжка починає затягувати в приміщення гази з димового каналу, а димові гази замість того, щоб вийти в атмосферу, потрапляють в приміщення і як наслідок, людина отруюється чадним газом. Ще раз наголошу — якщо на кухні, окрім плитки, є газовий котел або колонка, то електровитяжки не може бути в жодному разі!», — зазначив Директор технічний ПАТ «Львівгаз» Павло Сербан.

Споживачі газу часто не усвідомлюють небезпеку, яку несе чадний газ. Чадний газ, котрий утворюється при горінні природнього газу та іншого палива особливо небезпечний. Адже він не має ані кольору, ані запаху. Потрапляючи у кров, чадний газ сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень організмом. Через це людина гине від задухи.

«Ми щороку про це розповідаємо, щороку проводимо місяць безпечного користування газом в побуті, нагадуємо основні правила безпеки та як вберегти себе і рідних, проте нехтуючи цими елементарними правилами люди самі наражають себе та близьких на небезпеку. Статистика на жаль невтішна, а з настанням холодів, коли люди активно починають грітись за допомогою газових приладів, лише погіршується ситуація. Тільки від початку року зафіксовано 59 отруєнь чадним газом, 17 смертельних. Минулого року це 50 отруєнь і 15 летальних випадків», — сказав Павло Сербан.

Зазначаємо, відповідно до «Правил безпеки систем газопостачання України», технічний стан, безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)).

Як вберегтись від отруєння чадним газом:

Тримайте відкритою кватирку (чи встановлюйте вікно у положення провітрювання) весь час користування газовими приладами. За щільно зачинених вікон у холодну погоду, обмежується циркуляція свіжого повітря. Тож, при роботі газових приладів у повітрі підвищується концентрація шкідливих продуктів згоряння.

Користуйтеся газовими приладами тільки при наявності тяги в димоходах і вентиляційних каналах (ДВК). Перевірити тягу потрібно перед включенням і під час використання газових приладів за допомогою легкої смужки паперу. Для цього потрібно прикласти смужку паперу до отвору димоходу. Якщо смужка залишиться нерухомою — тяга в димоході відсутня — газовими приладами користуватись категорично заборонено.

Щоб уникнути обмерзання оголовків димоходів та скупчення чадного газу в приміщенні, мешканцям домоволодінь необхідно здійснювати огляд димових каналів не рідше одного разу на місяць у зимовий період та різкому зниженні температури повітря.

Не користуйтеся електровитяжкою (та взагалі її не встановлюйте!) у приміщеннях, де працює газовий прилад з відводом продуктів згорання у димохід. Якщо одночасно працюють така витяжка та димохідний газовий прилад (котел, колонка), електровитяжка створює зворотну тягу, через що утворюваний у процесі горіння чадний газ, не виводиться у димохід, а накопичується у приміщенні.

Не користуйтеся газовими приладами при сильних поривах вітру, адже може утворитися зворотна тяга.

Експлуатуйте тільки справні газові прилади, в т. ч. зі справною автоматикою безпеки.

Не користуйтеся газовими приладами не за призначенням. Наприклад, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення.

Слідкуйте за технічним станом димових і вентиляційних каналів (ДВК). Вони повинні бути цілими і незасміченими. При необхідністі звертайтеся в спеціалізовану організацію для ремонту ДВК. Технічний стан димоходів опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, потрібно перевіряти не рідше ніж один раз на рік (перед початком опалювального сезону), які працюють цілий рік, — два рази на рік (навесні і восени); димоходи опалювально-варильних печей не рідше ніж два рази на рік: перед початком і після закінчення опалювального сезону.

Категорично заборонено встановлювати шибери, ковпаки, зонти та інші насадки на димохід.

Встановіть сигналізатор, який спрацьовує при появі чадного і природного газу. Звичайний датчик, який встановлюють безпосередньо у котлі, може не спрацювати, коли утворюється зворотна тяга. Тому додаткове встановлення сигналізатора загазованості, більше убезпечить від отруєння.

ПАТ «Львівгаз» нагадує усім споживачам природного газу про важливість дотримання правил безпеки користування газом у побуті. Бережіть себе та рідних!

Інфомаційна довідка:

ПАТ «Львівгаз» — компанія, яка займається розподілом природного газу через розподільчі газопроводи на території Львівської області. Це найстаріше вітчизняне підприємство у своїй галузі, а також одне з найбільших за рівнем газифікації. Щороку компанія транспортує приблизно 1,5 мільярдів кубометрів природного газу до споживачів Львівщини. Природний газ потрапляє до споживачів Львівщини через розподільчі мережі ПАТ «Львівгаз». Загальна довжина розподільних газопроводів в області становить 24 712,284 км, з яких розподільні 16 638,736 км, та газопроводи-вводи 8 073,548 км. Регулювання тиску газу здійснюється за допомогою 4 267 газорегуляторних пунктів та 72 781 будинкових регуляторів.

Схожі новини