Передплата 2024 «Добрий господар»

Справу Фірташа відновили: скандального олігарха можуть екстрагувати до США

  • 24.10.2018, 18:28
  • 850

Верховний суд Австрії може продовжити розгляд справи українського олігарха Дмитра Фірташа — таке рішення ухвалив суд Європейського Союзу.

Про це повідомляє ТСН.

Наприкінці минулого року австрійський суд надав відтермінування від екстрадиції бізнесмена до США, поки суд Європейського Союзу не вирішить питання — чи можуть Фірташа судити у Австрії, якщо провадження щодо нього було відкрите у Швейцарії, і чи не потрібно через таку розбіжність повторювати слухання справи у головному судовому органі ЄС. Суд Євросоюзу постановив — це не протирічить європейським законам.

«Суд сьогодні вирішив, що відповідні австрійські правила сумісні з законодавством ЄС. Це означає, що, оскільки закони ЄС в цьому випадку виконуються, Верховний суд Австрії не зобов'язаний повторювати слухання справи осіб, про яких іде мова, і як наслідок австрійські органи влади можуть продовжувати дії щодо злочинів, які, як підозрюється, вчинені на території Швейцарії», — повідомив прес-секретар суду Європейського Союзу.

Зазначимо, що після цього рішення, найвірогідніше, процес екстрадиції Фірташа до США буде запущено.

Нагадаємо, 21 лютого австрійский суд дозволив екстрадицію Фірташа до США, які домагались видачі бізнесмена три роки. Штати звинувачують Фірташа в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму в 18,5 мільйона доларів хотів отримати дозволи на видобуток титану в Індії. Американські слідчі знайшли у нього більше сотні офшорних компаній. За це все Фірташу загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Проти бізнесмена є ще одна справа — ордер на арешт Фірташа видала Іспанія. Там його підозрюють у відмиванні коштів і участі в організованому злочинному угрупованні. Проте Австрійський апеляційний суд остаточно відмовив Іспанії в екстрадиції Фірташа.

Схожі новини