Передплата 2024 ВЗ

У Львові стартував опалювальний сезон

У Львові почався сезон теплих батарей. Для лікарень, шкіл і садочків тепло увімкнули ще з 10 жовтня. Та 35 будинків міста досі не отримали тепла.

У частини з них ще тривають дрібні ремонти мереж, деякі будівлі, які належать ОСББ для економії коштів вирішили не вмикати опалення. Про це повідомила «ВЗ» директора департаменту житлового-комунального господарства та інфраструктури Львівської міської ради Ірина Маруняк.

«У Львові є понад дві тисячі будівель, які черпають опалення з центральної міської мережі, — наголошує чиновниця. — 99% комунальних будинків отримують тепло. Холодно лише у деяких будівлях, які належать ОСББ та житлово-будівельним кооперативам (ЖБК). Не опалюються дві стоматполіклініки — № 3 та № 5. У третій поліклініці — реорганізація, а у п’ятій є 111 тисяч гривень боргу за тепло. Ремонтні роботи тривають ще у позашкільному навчальному закладі «Левандівський».

- Що нового вдалося відремонтувати напередодні опалювального сезону?

— Замінили інженерні мережі, відремонтували дві котельні, зокрема на вул. Солодовій, 6 та Шевченка, 42. В середньому заміна обладнання в котельні коштує понад два мільйони гривень. Замінено десять кілометрів інженерних теплових мереж.

З 1 листопада на 23,5% подорожчає газ. Коли варто очікувати більших тарифів за теплопостачання у Львові?

— Думаю, цього варто очікувати наприкінці року. Керівник ЛКП «Львівтеплоенерго» повернувся з Києва, дав пропозицію щодо коригування тарифів. Тариф на тепло для населення подорожчає на 19%. Але цифри ще погоджує НКРЄ.

Не прогнозуєте, що через неминучий ріст тарифів, чимало львів’ян будуть встановлювати індивідуальне опалення?

— Індивідуальне опалення можна встановлювати, коли є згода мешканців на відімкнення від центрального опалення всього будинку. У певних випадках потрібна лише згода мешканців під’їзду. Рекомендуємо виконкому розглядати такі заявки. У нашому департаменті працює спеціальна комісія, яка займається справами відімкнення від центральними опалення. На розгляд комісії подано 12 заявок.

Якщо відмикають лише одну-дві квартири, то в цілому будинку буде проблема з розбалансуванням тепла.

Схожі новини