Передплата 2024 «Добра кухня»

Названо головну загрозу для Томосу про автокефалію української церкви

  • 23.10.2018, 10:12
  • 789

Головним фактором ризику для об’єднавчого процесу в Україні є спроба зовнішнього втручання та впливу на окремих його учасників для того, щоб цей процес загальмувати або зірвати.

Про це під час чату на «Главреді» розповів архієпископ Чернігівський і Ніжинський, речник Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Євстратій (Зоря).

«Церковне єднання є добровільним, а не примусовим процесом. І якщо хтось, особливо під надуманим або спровокованим зовнішніми силами приводом відмовляється від участі в ньому або намагається його заблокувати, то, на мою думку, об'єднавчий процес повинен рухатися далі, а така особа чи особи не повинні стати нездоланною перешкодою», — сказав архієпископ.

За його словами, зірвати процес об'єднання вже неможливо, оскільки для нього створена міцна канонічна база.

«Спроби перешкодити цьому процесу будуть, і кінцевими ініціаторами таких спроб є московські сили як за кордоном, так і тут, в Україні. Тому наше спільне завдання — і церков, і держави, і суспільства в цілому — не допустити того, щоб вони мали хоча б найменший успіх», — уклав він.
Архієпископ зазначив, що зараз відомо про приблизно десять єпископів Московського патріархату, які підтримують об'єднавчий процес.

«Можна прогнозувати, що з часом, вже після отримання Томосу, більшість тих, хто зараз в Московському патріархаті, увійдуть до об'єднання з Українською церквою. За моїми прогнозами, це буде продовжуватися кілька років», — припустив він.

Схожі новини