Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові відбулось традиційне Свято сиру і вина

Понад 15 тисяч гостей, близько 80 учасників зібралися на подвір’ї Палацу мистецтв та Палацу Потоцьких у Львові на традиційному жовтневому Святі сиру і вина.

Розпочали з давильні винограду: відомі львівські ресторатори, митці та музиканти під пісню Адріано Челентано з відомого італійського кінофільму «Приборкання непокірного» разом давили ногами виноград для фестивального вина, яке планують спробувати наступного року.

Перед входом до палацу Потоцьких навіть черга вишикувалася. Не відлякувала й ціна квитка - 100 грн за дорослого і 50 грн за дитину. За ці гроші дорослий, крім входу, отримував фестивальний келих і склянку вина. А дитина — тільки вхід. Уперше на фестивалі відмовилися від пластикових склянок і запровадили спеціальні фестивальні келихи. Щоправда, організатори не розрахували, і келихів на всіх відвідувачів не вистачило. Замінили звичайними горнятками.

На винні дегустації ярмарку могли потрапити усі охочі, хто не пошкодував відірвати від серця 500 грн. Екс-міністр енергетики України, засновник торгової марки «Колоніст» Іван Плачков під час дегустацій розкривав усі тонкощі хорошого вина.

Для туристів тут було багато цікавого — забави, конкурси, концерти музичних колективів та можливість скуштувати доброго сиру та хорошого вина. Протягом трьох днів свята відбувалися різноманітні кулінарні майстер-класи, працювала арт-майстерня.

Ідемо й ми пробувати фестивальну продукцію. Ось павільйон із винами Chizay. Як виявилося, ці винороби завітали до Львова із Закарпатського міста Берегово. У Львові беруть участь у фестивалі уже вп’яте. Продавали різноманітні вина — сухі червоні, сухі білі, десертні, марочні. Візитівкою виноробні є вино «Троянда», яке було надзвичайне на смак. Закарпатські гості задоволені, показують порожні прилавки — усе вино, що привезли, люди розкупили. Виготовляють закарпатці вино лише з власного винограду, вирощеного на 270 га виноградників. Цього року погода була чудова, унікальна, тому й вино наступного року буде таким же.

А сировари представили різноманітну продукцію на всі смаки. Приїхали на ярмарок карпатські сировари, які продавали традиційні бринзу, будз і сирні конки. А були й найсучасніші крафтові сири, виготовлені як на сучасних наших українських сироварнях, так і привезені з-за кордону. Смаки настільки різноманітні, що навіть не знаєш, на чому зупинитися. Відповідно і ціни були різні. Хто купував у карпатських сироварів за 150 — 170 грн сир, а хто і за 500 грн. і більше. Крім сирів і вина був великий вибір страв на мангалі, ковбас, картоплі, юшок. Таке враження, що потрапила на ярмарок вуличної їжі…

А тим часом львівські активісти вимагали припинити проведення у місті алкогольних фестивалів, зокрема, Фестивалю пива та свято Сиру і вина. Прибічники здорового способу життя вважають, що таким чином можна захистити конституційні права українців. Про це повідомив львівський активіст Роман Герасим.

Схожі новини