Передплата 2024 «Добра кухня»

«Змінив кадило на камеру»: на Львівщині священик знімає фільм про ОУНівців

  • 21.10.2018, 20:33
  • 753

«Незламні» — фільм під такою назвою знімають на Львівщині. Це розповідь про боротьбу ОУН й утиски українців у 30-х роках минулого століття.

Стрічка — це спільний проект священика і парафіян із містечка Городок, повідомляє «5 канал».

Грим, зміна костюмів й останні приготування перед кінокамерою. За останні декілька місяців для знімальної групи стрічки «Незламні» — це буденна робота. Більшість акторів не пов'язані з кінематографом. Тарас Елейко — колишній віськовослужбовець. За плечима Донецький аеропорт, Піски, Широкине. У стрічці грає ОУНівця.

«Напевно, поглядами щодо любові до своєї країни ми схожі, а долями — ні. Це був такий смолоскип, мій герой, який горів, він віддав світло, віддав тепло для українців, а я вже цей смолоскип зі своїми прототипам підняв і його несемо», — розповідає чоловік про свого персонажа.

Професійних акторів — менше половини. Решта — аматори, члени волонтерської групи «Апостольська чота», яку очолює настоятель місцевого храму Михайло Греділь. Саме він автор ідеї фільму.

«Це не були, знаєте, хлопці з якихось бідних родин, які були жебраками чи чогось потребували якогось збагачення. Це були інтелігентні розумні хлопці, вони мали великі перспективи в лоні Польщі, яка була тут, керувала. Але вони все-таки залишили свої родини, залишили свою молодість і навіть віддали своє життя за оборону своєї української землі», — каже Михайло Греділь.


У фільмі священик за режисера, оператора та монтажера. Всього навчився самотужки. Навіть власну домівку отець Михайло перетворив на штаб-квартиру знімальної групи.

Владислав Плебанський, актор фільму, розповідає: «Вперше, коли я сюди приїхав, я просто знав, що це штаб громадської організації „Апостольська чота“. Ну і зараз ми його називаємо так „ЧотоХата“. Тут ніби якось так почуваєшся спокійно, так, як в театрі».

Надихнули настоятеля храму на «Незламних» події на Сході країни. На передову він із волонтерами вирушав не один десяток разів.

Фільм знімають й у Городоцькій райадміністрації. Сто років тому в цьому приміщенні розташовувалася пошта. Нині там зйомки епізоду з нападом ОУНівців, яким були потрібні кошти на підтримку національно-визвольного руху. За сценарієм кілька бійців гинуть на місці.

Стрічку знімають на волонтерських засадах за пожертви благодійників. Автори планують представити свою дебютну роботу вже наприкінці року.

Схожі новини