Передплата 2024 ВЗ

Смертельна ДТП у Харкові: Мати Дронова попросила вибачення за сина у родин загиблих

  • 20.10.2018, 13:35
  • 625

Минув рік після резонансної ДТП у Харкові. Матір другого обвинуваченого попросила вибачення в сімей шістьох загиблих, але сам Геннадій Дронов своєї провини не визнає.

Про це повідомляє ТСН.

Вона не бачила сина вже рік. «З 18 жовтня я його не бачила. До цього він був, заплатив за комунальні мені та сказав, що через тиждень заїде», — каже мати водія, який після гучної аварії опинився на лаві підсудних разом із Оленою Зайцевою. Лідія Дронова чекає на сина та все сподівається на його повернення.

В родині їх було лише двоє — вона і син. Генадію 50, своєї сім’ї він не мав, займався продажем машин, жив окремо, орендував житло і провідував маму щотижня. Наразі старенькій жінці допомагає сусідка, адже після арешту сина Лідія Олексіївна з квартири майже не виходить. «Як таке пережити, як? Єдиний син — і сидить у клітці», — переживає матір.

«Я розумію, як важко батькам загиблих. Я їм дуже співчуваю. Я теж мати, це такий біль. Але як їм допомогти? Я прошу пробачення за Геннадія», — каже Лідія Дронова. Її син провини не визнає. «Я втілюю кожного водія, котрий проїздив те перехрестя. На моєму місці міг опинитися кожен», — переконаний він.

Дронова обвинувачують у тому, що він почав рух на жовтий сигнал світлофора, не загальмував і не пропустив Lexus Зайцевої, хоч мав бачити наближення її машини. «Я далеко побачив фари, вони були дуже далеко. Я подивився на світлофор, я виїздив на Сумську вже на зелений сигнал світлофора. Я не міг уявити, що той автомобіль, який я вдалині бачив, не буде зупинятися на червоний сигнал світлофора. Мені страшно уявити, з якою швидкістю він мчав. Я не міг нічого зробити», — каже другий учасник ДТП.

Ірина — знайома Дронова, котра була разом із ним в авто. Вона єдина, хто за рік намагався провідати його у СІЗО, але її не пустили. Того вечора вони зустрілися у справах і їхали разом. Момент зіткнення, каже Ірина, не бачила, бо дивилася в телефон. «Мені його шкода. Коли я дізналася, що його посадили, я сходила принесла йому яблук», — каже пасажирка Дронова. У тій аварії вона теж вважає себе потерпілою і у всьому винить Зайцеву. «Я це запам’ятаю на все життя. Тепер я чую тільки на одне вухо. Є образа, котру я ніколи не пробачу. Зайцева каже: мені так погано, я таблетки п’ю, відпустіть мене додому. Я теж п’ю таблетки — в мене головний біль», — розповіла Ірина.

Лінія захисту адвокатів Зайцевої базується на тому, що саме Дронов врізався в її Lexus, а отже, саме він винен, що від удару машину дівчини відкинуло на тротуар. Причому швидкість Зайцевої, вважають вони, неважлива. «Чітко перед зіткненням вона на спідометр не дивилася. Вона не бачила, яка швидкість. Немає значення, яка це була швидкість — або 75, або 120. Обидва будуть винні — сказали експерти», — стверджує адвокат.

Експерти мали встановити, чи мав можливість Дронов зупинитися. Вони порахували, що час від моменту руху до удару становить 3,82 секунди — і у нього була нагода виявити небезпеку. Адвокат Дронова наполягає, що цієї експертизи замало і треба провести нову, яка би відтворила відстань і посекундний рух двох автівок. Адже досі невідомо: коли Дронов виїхав на своє зелене світло — де в цей час знаходився Lexus і в яку мить Зайцева перетнула перехрестя. Юрист не розуміє, як його підзахисний міг передбачити те, що водійка не зупиниться на червоне світло. «Яким чином можна говорити про всебічність? Він весь час просить пояснити йому, в чому ж було порушення?», — каже адвокат.

Позиція Дронова полягає в тому, що якби Lexus рухався з меншою швидкістю, не проїхав на червоне, то трагедії не було б. Дронову, як і Зайцевій, загрожує до 10 років тюрми. Вже зараз відомо, що під час останнього слова в суді він проситиме виправдання. І якщо буде засуджений, подаватиме апеляцію.

Одна з найжахливіших аварій в історії України показує, що в будь-якому випадку долі всіх учасників і жертв визначили рокові секунди, які неможливо повернути. Це може навчити ставитися з більшою увагою та відповідальністю до кожної миті свого перебування за кермом усім водіям, які не хочуть втрапити в подібні обставини.

Схожі новини